Инцидент

Хрватска полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

  • Извор: Агенције
  • 14.04.2024. 19:52

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, саопштено је из Милићевићевог кабинета.

Милићевић је боравио је у радној посјети Србима у околини Новске, на њихов позив.

Након завршених састанака са представницима Срба из локалног културно-умјетничког друштва и сеоских мјесних заједница, министар се са сарадницима упутио ка спомен парку у Јасеновцу, како би одао пошту Србима убијеним у злогласном логору НДХ.

Међутим, на самом улазу у спомен комплекс, комби у којем се налазио министар зауставили су хрватски полицајци који су министрово возило окружили са три своја аутомобила.


Вучић: Србија ће предлагати резолуције о геноциду у Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и Јасеновцу

Вучић: Србија ће предлагати резолуције о геноциду у Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и Јасеновцу

Полицијски службеник, који се није представио, наредио је да комби са министром и његовим сарадницима одмах напусти Јасеновац.

"Окрените возило и одмах се упутите ка граничном прелазу Бајаково, без задржавања на територији Републике Хрватске", нагласио је овај полицајац, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

На питање министра "зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посјети Јасеновац и запали свијећу жртвама усташа", полицајац је, како се одаје, одговорио да "има наређење са врха".


Народни скуп

Народни скуп "Српска те зове", ко ће одговорити на позив?

На питање ко је тачно дао то наређење, полицајац је одговорио да не зна да ли је одлука МУП-а или Министарства спољних послова, као и да он само слуша наређења - а наређење је јасно: "Српски министар не смије ући у Јасеновац".

Министар Милићевић је потом изашао из комбија и тражио да само направи фотографију спомен комплекса, на шта га је опколило неколико полицајаца и поновило захтјев да уз њихову пратњу одмах крене пут граничног прелаза са Србијом, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм