Uništeno 17 spomenika

Devastirano pravoslavno groblje kod Nove Gradiške, Srbi zabrinuti

 • 21.06.2021. 09:17

Na pravoslavnom groblju u naselju Kovačevac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, uništeno je 17 nadgrobnih spomenika.

Dok policija traga za počiniocima, malobrojni Srbi povratnici ne kriju zabrinutost.

Ovo se, kako ističu, ne događa prvi put.

Vandalski čin ovakvih razmjera nezapamćen je u Novoj Gradišci i okolini. Na pravoslavnom groblju u Kovačevcu 17 spomenika, većinom ispisanih na ćirilici, u potpunosti je uništeno. Uništeni su i pojedini drveni krstovi.

"To je toliko nisko, toliko mizerno, ja se naježim, nemam riječi. Prije nekih desetak godina na grobovima su bili drveni krstovi, a kada su mi došli zetovi iz Njemačke, ti krstovi su bili naopako okrenuti i zabodeni u zemlju",  ispričao je Boško Margetić iz Kovačevca.

Rušenje pravoslavnih spomenika uznemirilo je Srbe povratnike. Ovako se, kažu, šalje loša poruka.

Goran Nogić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, Nova Gradiška, rekao je da se ruše grobovi njihovih predaka.

"Ne može čovjek ostati ravnodušan na to. To je vijest koju smo svi primili kao da nas je neko ubo šilom",  potresen je Nogić.

Iz Policijske uprave brodsko-posavske saopštili su da je na licu mjesta izvršen uviđaj, kao i da se traga za počiniocima.

"O navedenom događaju, policija je 16. juna 2021. godine obavijestila Opštinska državno tužilaštvo u Slavonskom Brodu, te slijedi podnošenje krivične prijave protiv nepoznatog počinioca",  naveli su iz PU brodsko posavske.

Rušenje nadgrobnih spomenika u Kovačevcu nije izolovan slučaj. Na meti vandala proteklih godina često je bilo i pravoslavno groblje u Novoj Gradišci.

A svaki ovakav potez kod Srba povratnika izaziva dodatnu strepnju i strah. Prema posljednjem popisu, u Novoj Gradišci bilo je 670 Srba. Njihov broj se, međutim, smanjuje. Neki čak prestaju da se izjašnjavaju kao Srbi, tvrde predstavnici srpske zajednice s ovog područja.

Nogić upozorava, da su Srbi strahujući za svoju sudbinu, prestali da se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda i da kidaju veze sa svim što ima riječ "srpski".

Dušan Nogić, predsjednik vijeća Srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, navodi da je prisutan strah kod pripadnika srpskog naroda, te upozorava da kada u društvu postoji strah, tu nema razuma, ni pameti.

Gradske vlasti obećale su sanaciju porušenih spomenika na pravoslavnom groblju u Kovačevcu. Srbi povratnici očekuju da će krivci za taj vandalski čin što prije biti pronađeni i procesuirani.

(RTRS)

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.