Slovenija

Golob najavio smjenu Janšinih ambasadora

  • Извор: Агенције
  • 10.05.2022. 10:51

Pobjednik slovenačkih parlamentarnih izbora i budući premijer Robert Golob najavio je da će osporiti postavljanje 15 ambasadora čije je imenovanje pokrenula odlazeća vlada Janeza Janše.

„Ako predsjednik države Borut Pahor odobri 15 ambasadora bliskih saradnika premijera Janše, naša će stranka Pokret Svoboda pokrenuti postupke da se smijene“, kazao je Golob.

O protivljenju da se na spomenuta ambasadorska mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši, i to pred sam kraj mandata sadašnje vlade , Golob je, kako je istakao, već obavijestio Pahora.

“Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi spoljnu politiku s ambasadorima koji bi se toj politici suprotstavljali”, rekao je Golob.

Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti “potpuno legitimno” i da bi to napravila svaka nova vlada.

Golob je najavio da će nova vlada provesti opsežne potrebne kadrovske promjene u državnom aparatu i javnim poduzećima.

“Striktno i dosljedno moramo početi ispitivati stručnost i kvalifikovanost svih kadrova u državi”, kazao je Golob, prenosi Hina.

Kao jedan od prioriteta nakon formiranja nove vlade Golob je istaknuo ponovnu regulaciju cijena energenata, a najavio je da će se osnovati i nova ministarstva u vladi koja će se baviti klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.

Imena većine ministara u njegovoj vladi biće poznata u srijedu, dva dana pred održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta, najavio je Golob, koji prije prve sjednice treba dogovoriti osnove koalicijskog ugovora svog Pokreta Svoboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i  Ljevicom Luke Meseca.


  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок