Akcija "Oluja"

Hrvati odbacuju optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2022. 19:55

Nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu više nema prepreke da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu. Sa tom činjenicom Hrvati se već danima ne mire.

Traženje pravde za ubistva i zločine počinjene u “Oluji” Zagreb odbacuje i naziva “skretanjem pažnje Srbije sa svojih problema”. Srbi odgovaraju “Na ovo smo čekali 27 godina, još davno je bilo vrijeme da se ovo desi”. 

“Siguran sam da će sva četvorica biti osuđena, o kaznama je teško govoriti u ovom momentu, ali isto tako ako se ne deše proširenja, jer nisu samo ti komandanti izvršili to, neko je i njima naredio. Očekujemo da će optužnica u čitavom procesu doći do samog političkog vrha Republike Hrvatske, a da će Srbija odoliti iskušenju, pa da će pravo biti na sceni a ne politika”, rekao je Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije.

Najdrčnije odbacivanje optužnice čulo se od predsjednika Hrvatskog parlamenta Gordana Jandrokovića, koji se nije ustručavao da zaprijeti kako će Hrvatska uticati na pregovore sa EU da bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati. Jandroković nije jedini koji posljednjih dana zločine počinjene u „Oluji“ predstavlja kao oslobađanje od okupatora. 

“Pokušavaju karakter domovinskog rata izmijeniti, to im neće uspjeti. Međunarodni Sud u Hagu donio je jasnu presudu i ocjenu vojne operacije ‘Oluja’. Zaštitićemo sve hrvatske generale, zaštitićemo sve branitelje i sve časnike. Zaštitićemo ih čvrsto”, izjavio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branioca.

U „Oluji“ su počinjeni masovni, planirani i dobro organizovani zločini nad Srbima na krajiškom području i u hrvatskim gradovima u kojima nije bilo ratnih dejstava, tvrde iz Saveza Srba iz regiona. Zbog toga, kažu, ne smijemo odustati od borbe za istinu. 

“Činjenica je da Hrvatska nema snage da se suoči sa svojom mračnom prošlošću, odnosno da prizna nepobitnu istinu da je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio da ognjem i mačem stvori etnički čistu državu bez ili sa što manje Srba”, rekao je Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Apelacioni sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije "Oluja". Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta 4 pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva da su 7. i 8. avgusta 95. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U tim napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro djece, a povrijeđene su 24 osobe.


  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.