Позивају се на карте старе 250 година

Хрватска добија још једно море

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 05.03.2024. 20:59

Неколико подручја у хрватском дијелу Јадранског мора се већ одавно назива морима: Новиградско море, Вирско море, Муртерско море, а међу њима је без дилеме најмање Каринско море површине око пет и по километара квадратних.

Налази се 30 km источно од Задра, а како пише ЛивеЦамЦроатиа Каринско море би званично могло да постане најмање море на свијету.

Хрватски медији наводе да га птица прелети у трену, пливач преплива у замаху, а може и да се стисне у само једну фотографију.

Упркос томе што је обликом и величином технички залив, локално становништво га од давнина назива морем, а то га би се могло искористити између осталог и у туристичком смислу.

Исповијест оца чија је кћерка жртва педофила из Бијељине: Описао пакао кроз који је пролазила

Исповијест оца чија је кћерка жртва педофила из Бијељине: Описао пакао кроз који је пролазила

Каринско море иначе је упола мање од Мраморног мора у Турској које се дичи титулом најмањег, а са тиме се слажу и географи!

Мали залив Јадранског мора, давне 1781. године картограф и јавни геодета Ђузепе Антонио Грандис на карти Далмације назвао је Маре ди Царин, разликујући га од сусједног Новиградског мора које је назвао Маре ди Новегради.

Вриједности салинитета Каринског мора ниже су од просјечних вреијдности Јадранског мора због дотока слатке воде из Каришнице и других мањих потока и извора. Упркос томе што је вода брактична због двије ријеке, подржава морски живот, укључујући разне врсте риба и строго заштићене врсте попут делфина и корњача.

Лондон губи живце, завладала је општа паника: ‘Руси су идентификовали најслабију карику!‘

Лондон губи живце, завладала је општа паника: ‘Руси су идентификовали најслабију карику!‘

Карињани се надају да ће им проглашење Каринског мора најмањим свјетским морем донијети нови туристички замах, али и већи степен заштите поморског станишта.

(Вечерњи лист)


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.