Министарство спољних послова

Хрватска одговорила на протестну ноту Србије

  • Извор: Агенције
  • 25.02.2024. 17:29

Министарство спољних послова Хрватске одговорило је на најновију службену ноту Србије.

Србија је упутила протестну ноту Хрватској због изјава шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића Радмана да је предсједник Александар Вучић "руски трабант",

"Министарство спољних и европских послова одбацује наводе о мијешању у унутарње послове Републике Србије, већ истиче како је министар Гордан Грлић Радман констатовао чињеницу о неусклађивању Србије са спољном и безбједносном политиком Европске уније, у вези са руском акцијом у Украјину. Као што смо већ истицали, не може се бити кандидат за чланство у ЕУ и користити све добробити тога, а притом непринципијелно и прорачунато избјегавати осуду руске акције и ЕУ политике везано уз то", пише у одговору.

Овакве изјаве из Републике Србије још једном показују свјесно и системско негирање чињеница о природи догађаја у Украјини, односно стварни став Србије према томе, додаје се у одговору.

„Европска породица има своје вриједности, које укључују и поштивање међународног поретка. Тај међународни поредак нарушен је руским нападом на суверену и независну Украјину. Стога позивамо још једном Србију да што прије према питању акције на Украјину, усклади своју политику са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ и тако се уистину сврста на праву страну историје", наводи се у одговору Србији, преносе хрватски медији.

Пратите нас и путем Вибера