Najavljena tužba iz BiH

Hrvatska počela izgradnju Pelješkog mosta

  • 30.07.2018. 19:17

Bez obzira na protivljenje Bosne i Hercegovine, Hrvatska je počela gradnju Pelješkog mosta. Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od tri godine, ukoliko ih prethodno ne prekine najavaljena tužba iz Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović danas se obrušio na Hrvatsku, optužujući je da izgradnjom mosta ugrožava pravo BiH na pristup otvorenom moru.  Najavio je da će se obratiti i međunarodnim institucijama, poručujući da su ignorisani napori da se spor oko granice riješi dijalogom . Iz Hrvatske poručuju - razgovarali smo sa delegacijom iz BiH prije petanaestak dana i  niko  tada nije tražio da zaustavimo početak gradnje Pelješkog mosta.  

"Mi sa Bosnom imamo intezivne razgovore oko čitavog niza problema. Nikave posebne tenzije nisu se stvarale, ni oko činjenice da mi krećemo sa izgradnjom Pelješkog mosta", kazao je  Tomislav Mihotić, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske.

Pelješeki most bi trebalo da spaja jug Hrvatske, sa ostatkom zemlje, ali preko teritorije Bosne i Hercegovine. Njegova izgradnja prošle godiine je bila jedna od glavnih tema u BIH. I  Predstvanički dom je usvojio deklaraciju kojom poziva Hrvatsku da obustavi sve radove dok se ne postigne dogovor oko granice . Međutim, problem je što ni u BiH nisu bili jedistveni oko gradnje mosta, pa je prije devet mjeseci Evropskoj uniji iz Sarajeva otišlo čak  šest različitih pisama oko izgradnje Pelješkog  mosta.  Hrvati su se u međuvremenu spremali za početak radova i ni u jednom momentu nisu razmišljali da odustanu, a gradnju su započeli uz pomoć Evropske unije.  

"Danas počinje teći rok. Prema navodima izvođača radova koncem osmog mjeseca bi stigla oprema sa kojom će početi istražne radnje", izjavio je Josip Škorić, predjenik Uprave Hrvatskih puteva.

Hrvatskoj je ovo treći put da najavljuje početak gradnje, dok su pojedini bh. poslanici zatražili  i posebnu sjednicu parlamenta povodom kako bi se poslao jedinstven odgovor Hrvatskoj. Očigledno da će se i ovoga puta sve završiti pojedinačnim pisanijama, bez zajedničkog stava institucija. Iz Hrvatske su ranije rekli da su ispoštovali sve zahtjeve iz Bosne i Hercegovine u vezi sa kareteristikama i dimenzijom mosta, kako ne bi ugrozili njen pristup otvorenom moru, a na primjedbe iz BiH, nisu se mnogo obazirali.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок