Slovenija

Ko je Robert Golob - čovjek koji je pobijedio Janeza Janšu

  • Извор: Б92
  • 25.04.2022. 08:07

Prema posljednjim izlaznim anketama, na slovenačkim parlamentarnim izborima pobjedu je odnijela stranka "Pokret Sloboda" Roberta Goloba.

Ko je Golob, najvjerovatnije novi premijer Slovenije? Slovenački elektroinženjer i političar, koji je bio više nego ubjedljiv - 40 poslaničkih mjesta u parlamentu u kojem ima 90 mjesta.

Lider stranke "Pokret Sloboda" na parlamentarnim izborima u Sloveniji 2022. godine Robert Golob je elektroinžinjer sa više od 20 godina iskustva u politici.

U politiku je ušao 1999. godine kao državni sekretar Republike Slovenije u Ministarstvu za ekonomske poslove – fukncija koju je obavljao oko godinu dana. Golob 2004. godine ko-osniva firmu za trgovinu energijom "GEN-I", na čijem čelu ostaje do 2021. godine, nakon čega se vraća u politiku, prenosi "B92".

U januaru 2022. godine, kandiduje se za predsjednika male zelene stranke bez mandata u slovenačkom parlamentu "Z.DEJ". Golob postaje njen predsjednik i mijenja joj ime u "Pokret Sloboda". Ni pola godine kasnije, njegova nova stranka osvaja većinu u parlamentu u kojem do sada nije imala ni jednog poslanika.

Golob je u međuvremenu ulazio i izlazio iz politike. Od 2011.-2013. godine bio je potpredsjednik političke partije "Pozitivna Slovenija", na čijem je čelu bio Zoran Janković, tadašnji gradonačelnik Ljubljane. Poslije 2013. godine, Golob se prebacio u stranku "Alijansa" Alenke Bratušek, tadašnje premijerke Slovenije, gdje je takođe bio jedan od potpredsjednika do 2014. godine.

Rođen u Sloveniji 1967. godine, studirao je elektroinžinjerstvo - u Americi kao i na univerzitetu u Ljubljani, gdje je dobio doktorat. Pored elektroinžinjera i političara, Golob takođe nosi titulu EU Ambasadora Evropskog klimatskog pakta u Sloveniji i zalaže se za dekarbonizaciju u Sloveniji i Evropi.

"Robert Golob ne vodi bilješke na sastancima i nije mu potrebna sveska da bi zapamtio važne stvari", piše o Golobu italijanska nevladina organizacija "OBC Transeuropa" i dodaje da je Golob svoju buduću politiku od samog početka opisivao kao "malo lijevo, malo desno".

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.