Migrantska kriza na Balkanu

Kolev: Bošnjaci bi mogli pristati na otvaranje kampova

  • 28.06.2018. 12:45

Profesor geopolitike Dragan Kolev smatra da je moguće da Bošnjaci u BiH pristanu na otvaranje kampova za migrante uprkos otporu Srba i Hrvata koji su svjesni latentne opasnosti koju nosi trajno raspoređivanje migranata.

On kaže da se to može dogoditi zato što male zemlje poput BiH funkcionišu na principu "šargarepe i štapa", odnosno pritisaka i nuđenja nečega. 

Kolev je rekao Srni da obazrivost i otpor Srba i Hrvata nije bez osnova jer niko ne može reći kakvi su konačni planovi centara moći koji upravljaju migracionim tokovima i koji, iako to negiraju, ipak, namjeravaju da prave kampove za migrante na Balkanu, prije svega u BiH, čime bi Evropa zaštitila samo svoje interese. 

"U tom kontekstu treba tražiti potencijalne bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Sigurno da ostanak migranata može trajno da promeni etničku strukturu i BiH i Srbije", rekao je Kolev. 

On je ukazao da ne treba zanemariti ni to da među migrantima ima onih koji su poslati da budu na neki način instrumentalizovani i zloupotrijebljeni od islamista za ugrožavanje ovih teritorija. 

Kolev je upozorio da je strateški pravac migracije promijenjen, te da je migrantima preko BiH vrlo uzak koridor da uđu u Hrvatsku, odnosno EU, te da će i u tom kontekstu biti veći pritisak na BiH, nego na Srbiju. 

"Srbija ima od 7.000 do 10.000 migranata zbrinutih u različitim centrima. To je maksimum. Što se tiče BiH, sve ostaje otvoreno i teško da će BiH moći da nađe jedinstveno rešenje za taj problem, a da ne popusti pritiscima i otvori izbegličke kampove", rekao je Kolev.

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм