Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Sramno obraćanje Medveda dokazuje da je Hrvatska proustaška država

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2021. 21:57

Hrvatska je proustaška država, a potvrda za to je današnje sramno i anticivilizacijsko obraćanje javnosti potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih veterana Tome Medveda povodom obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, poručio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Podsjetivši na Medvedove riječi da predstavnici Vlade Hrvatske obilaze "samo stratišta, žrtava komunističkog režima", Linta je ukazao da Medvedu nije palo na pamet da obiđe nijedno od mnogobrojnih stratišta srpskog naroda u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, niti da od lokalne vlasti u Glini zatraži da skandalozni naziv Hrvatski dom na mjestu više od 1.500 poklanih Srba preimenuje u Spomen muzej genocida nad Srbima na Kordunu i Baniji.

- Medved je jasno rekao da Vlada Hrvatske neće zakonski zabraniti upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", već su, prema njemu, dovoljne licemjerne preporuke Savjeta za suočavanje sa prošlošću iz 2018. godine, po kojima sramni pozdrav mogu koristiti bivši pripadnici hrvatske vojske prilikom raznih komemoracija, čime se u suštini dodatno legalizuje i dozvoljava ustaštvo - naveo je Linta u saopštenju.

On je dodao da je Medved poslije odavanja počasti "žrtvama komunističkog režima" na zagrebačkom groblju Mirogoj otišao u Gospić, gdje je prisustvovao komemoraciji i sahrani 102 pripadnika oružanih snaga genocidne NDH-a, koje su navodno ubili partizani u aprilu 1945. godine.

Linta je pozvao ministra Medveda i hrvatsku Vladu da konačno započnu ekshumaciju i dostojnu sahranu posmrtnih ostataka nevinih srpskih civila koje su ustaški dželati ubijali noževima, maljevima i na druge načine i bacali ih u jame.

On je podsjetio da je istoričar Đuro Zatezalo u potresnoj knjizi "Radio sam svoj seljački i kovački posao" naveo osnovne podatke za 121 jamu i 216 masovnih stratišta - grobnica srpskog naroda na Kordunu, Baniji i Lici tokom tokom postojanja zloglasne NDH-a.

Тагови: