Hrvatska

Vandalski napad na crkvu u Vrginmostu

  • 14.06.2021. 20:13

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da su vandali polupali granitne ploče u porti Crkve Sabora srpskih Svetitelja u Vrginmostu na Kordunu, koja je više puta skrnavljena i pljačkana.

Linta je naveo da su nepoznati počinioci prošle noći ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

Prema njegovim riječima, ovaj vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, prije svega EU, koja još ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

"U prethodnom periodu crkva je više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja. Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osjećati bezbedno na svojim ognjištima", istakao je Linta.

On je pozvao hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Prema njegovim riječima, hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Jasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda", rekao je Linta. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.