Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Vozuća mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda

  • Извор: СРНА
  • 10.09.2022. 17:38

Vozuća je mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda u kojem su pripadnici odreda "El mudžahedin", koje je Alija Izetbegović doveo iz inostranstva, počinili sadističke zločine nad Srbima, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

"Srbi su masovno i planski stradali od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova i ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila iz Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena", rekao je Linta.

On je naveo da je riječ o završnom činu etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja zeničke regije, koje je započeto 1992. godine.

"Ovo je područje gdje su počinjeni sadistički zločini nad srpskim stanovništvom od strane pripadnika odreda `El mudžahedin`, koji je Alija Izetbegović doveo iz inostranstva. Mudžahedini su zarobljenicima odsijecali glave koje su drugi morali cjelivati, zatim su im kidali udove, mučeni su strujom i na razne druge monstruozne načine", naveo je Linta.

Linta je istakao da je obaveza srpskog naroda da čuva sjećanje na stradale Srbe iz Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena i da sjećanje prenosi na naredne generacije.

On je naveo da je njegovanje kulture sjećanja na masovna stradanja srpskog naroda bitno za čuvanje i jačanje srpskog nacionalnog identiteta.

Linta je ukazao da sudbina Vozuće potvrđuje da su Srbi stradalnički narod, zbog čega je važno voditi aktivnu borbu protiv lažnih mitova o Srbima kao agresorima, zločincima i genocidašima.

"Srpski narod je u svojoj istoriji vodio isključivo odbrambene i oslobodilačke ratove i nad kojim je počinjen genocid u Prvom i Drugom svjetskom ratu i masovni zločini i brutalno i surovo etničko čišćenje devedesetih godina prošlog vijeka na području bivše Jugoslavije", rekao je Linta.

Na današnji dan 10. septembra 1995. godine po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм