Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima

  • 05.11.2019. 20:23

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da gradska vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima jer na maketi grada u centru Zagreba, jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija, više od sedam dana stoji natpis "Ubij Srbina".

Ništa se drugo nije ni moglo očekivati od aktuelne gradske vlasti u Zagrebu, istakao je Linta, koji je i predsjednik Saveza Srba iz regiona.

"Skandalozno je da gradska vlast, koji čine stranka gradonačelnika Milana Bandića i HDZ, nije smatrala da potrebnim da komunalni redari uklone navedeni srbomrzački grafit", naglasio je Linta i dodao da, ako grafit slučajno bude uklonjen, sigurno je da naredbodavci i počinioci neće biti pronađeni, a kamoli kažnjeni.

On je podsjetio da je Skupština grada Zagreba aprila 2017. godine donijela sramnu odluku da se ustaškom režiseru Јakovu Sedlaru za revizionistički film o Јasenovcu kao radnom logoru dodjeli godišnja nagrada za film i pozorište, te da je opštinsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv studenta zagrebačkog Filozofskog fakulteta Filipa Drače koji je početkom godine na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.

Linta je naveo da je navedeni grafit bio uklonjen u najkraćem mogućem roku, a Drača ubrzo uhapšen i osuđen na uslovnu kaznu od 10 mjeseci zatvora i sa rokom provjere od tri godine samo jer je nacrtao srp i čekić, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast nacrtano na desetine hiljada ustaških, fašističkih i nacističkih grafita kojim se širi bijesna mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, te da se srbomrzački grafiti pojavljuju svakodnevno širom ove zemlje.

"Iako se očigledno radi o nebrojenim zločinima iz mržnje, niko od naredbodavaca i počinilaca nije krivično kažnjen i osuđen na zatvorsku kaznu što jasno govori o ustaškom karakteru hrvatske države", istakao je Linta.

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм