Предсједник Хрватске

Милановић: Одлука Уставног суда - политичко насиље

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2024. 22:57

Предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао је да ће бити хрватски премијер на легалан начин, оцјењујући одлуку Уставног суда којом му се забрањује да се кандидује на изборима, политичким насиљем.

Након одлуке Уставног суда, којом је предсједнику Хрватске забрањено да буде на СДП-овој листи на изборима и да учествује у предизборној кампањи, Милановић је поручио да је ова одлука пуч којем ће на крају пресудити колеге и грађани.

- Бићу премијер на легалан начин, кандидат на изборима, као и на изборима за ЕУ парламент. Мандат сам себи не могу дати, шта је ту спорно? - упитао је Милановић.

Он је додао да је донесена одлука којом се пријети једној странци, а која се никада није огријешила, преносе хрватски медији.

Уставни суд: Милановић мора поднијети оставку ако се кандидује на изборима

Уставни суд: Милановић мора поднијети оставку ако се кандидује на изборима

- Пријете странци да ће је уништити, пријете мени. Не знам чиме. Са таквим људима се не може радити - поручио је Милановић.

Уставни суд саопштио је раније данас да предсједник Хрватске за вријеме обваљања те дужности, ако се кандидује за избор посланика у Сабор, или излази у јавности као будући кандидат за предсједника Владе, мора одмах поднијети оставку Уставном суду, саопштено је из те правосудне институције.

- У том случају дужност привременог предсједника Републике по сили Устава преузима предсједник Хрватског сабора - додали су из Уставног суда.

Оглашавање је услиједило након што је Милановић објавио да ће се као нестраначки и независни кандидат придружити СДП-у на парламентарним изборима као кандидат за премијера. У складу с одлуком Суда, Милановић и СДП морају престати с активностима које нису у складу с Уставом те се суздржати од истицања Милановића као кандидата.

Милановић је јуче поновио да неће поднијети оставку на мјесто предсједника Хрватске и да ће бити кандидат СДП-а за предсједника Владе на изборима.

Он је поновио и да ће остати кандидат за предсједника Владе без обзира на то хоће ли остати на листи СДП-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.