Закључак суда

Уставни суд: Милановић мора поднијети оставку ако се кандидује на изборима

  • Извор: Агенције
  • 18.03.2024. 14:20

Уставни суд Хрватске данас је закључио да предсједник Зоран Милановић док обавља ту дужност, не смије учествовати у политичким активностима ниједне политичке странке, објавио је предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић.

То искључује било какву могућност да предсједник у контексту расписаних парламентарних избора буде кандидат на листи за избор посланика или истицан као кандидат за дужност предсједника владе и да у том својству буде дио политичке изборне кампање, закључио је Уставни суд.

Додају да је Милановићево кандидовање док врши дужност предсједника, на листи било које политичке странке или независне листе за избор посланика у Хрватски сабор те истицање њега као кандидата за предсједника владе или неку другу дужност, неспојиво с његовим уставним положајем и овлашћењима те начелом диобе власти.

Ако се, полазећи од његових изјава, предсједник Републике за вријеме вршења те дужности кандидује за избор посланика у Хрватски сабор, или иступа у јавности као будући кандидат за предсједника Владе, мора одмах поднијети оставку предсједнику Уставног суда, у којем случају дужност привременог предсједника Републике по сили Устава преузима предсједник Хрватског сабора, закључио је Уставни суд, преноси портал Индекс.

Огласио се Милановић уочи одлуке Уставног суда: Нећу дати оставку

Огласио се Милановић уочи одлуке Уставног суда: Нећу дати оставку

"Постоји интерес јавности. На темељу члана 125, у поступку надзора, објављујемо упозорење: Уставни суд је на сједници размотрио изјаву Милановића да ће се кандидовати као независни и нестраначки кандидат СДП-а. Уставни суд упозорава сва тијела у процесу. Члан 96. прописује да не може обављати другу јавну дужност и подноси оставку. Предсједник је нестраначка особа и не смије учествовати у страначким активностима. Не смије бити на листи нити кандидат.

Члана 96. Устава прописује да Предсједник Републике не може обављати ниједну другу јавну или професионалну дужност, те да након избора подноси оставку на чланство у политичкој странци, о чему обавјештава Хрватски сабор. Предсједник Републике нестраначка је особа и док обавља ту дужност не смије учествовати у политичким активностима ниједне политичке странке, што искључује било какву могућност да Предсједник Републике у контексту расписаних парламентарних избора буде кандидат на листи за избор посланик или истицан као кандидат за дужност предсједника Владе Републике Хрватске и да у том својству учествује у политичкој изборној кампањи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.