Хрватска

Огласио се Милановић уочи одлуке Уставног суда: Нећу дати оставку

  • Извор: Агенције
  • 17.03.2024. 12:29

Зоран Милановић, предсједник Хрватске, огласио се на друштвеним мрежама о томе што Уставни суд сутра одлучује да ли он треба ли дати оставку ако намјерава изаћи на изборе.

Он је рекао да су чланови ХДЗ-а, свјесни да губе изборе, кренули оспоравати уставност његовог учествовања на парламентарним изборима

„Андреј Пленковић и његови ХДЗ-овци свјесни су од јуче да губе изборе за Хрватски сабор. И зато су одмах, у страху од пораза, кренули оспоравати уставност мојег учествовања на парламентарним изборима. Али, што год они говорили и какву год одлуку ХДЗ-ови уставни суци донијели, можете бити мирни. На овим ћу изборима учествовати као кандидат за премијера и побиједити. Ако уставни суци изврше налог кукавице Пленковића, као што су послушно извршавали све његове налоге протеклих година, па ме спријече да будем кандидат на листи у првој изборној јединици у којој се и он кандидује, листа наше коалиције ће свеједно побиједити“, навео је Милановић.

СДП навео разлоге због којих Уставни суд не може забранити кандидатуру Милановићу

СДП навео разлоге због којих Уставни суд не може забранити кандидатуру Милановићу

Он је рекао да неће дати оставку на дужност предсједника Хрватске јер неће да сву власт препусти у руке премијеру Андреју Пленковићу и ХДЗ-у.

„Исто тако, не брините, нећу дати оставку на дужност предсједника Републике јер нећу препустити сву власт у Хрватској у руке Пленковићу и ХДЗ-у! Не заборавите, ако одступим с дужности предсједника Републике прије побједе на овим изборима и прије избора новог предсједника Хрватског сабора, дужност предсједника Републике преузео би привремено ХДЗ-овац Гордан Јандроковић. Дакле, Пленковић и Јандроковић би у том случају управљали државом, преузели би апсолутну власт у Хрватској. То је оно што заправо и желе, овладати и поробити све институције хрватске државе. Сигуран сам да им хрватски људи то неће допустити“, поручио је Милановић.

Милановић: Готово је

Милановић: Готово је

Милановић је овом приликом описао сценарио који ће се, према његовом мишљењу, десити након избора у Хрватској.

„И да буде посве јасно, никакве неуставности неће бити код преузимања власти након побједе на изборима. Као предсједник Републике бићу кандидат за премијера (на листи или не, потпуно је свеједно), након наше побједе на изборима и након конституирања новог сазива Хрватског сабора одступићу с дужности предсједника Републике, на дужности предсједника Републике замијениће ме - како то Устав стриктно у члану 97. прописује - новоизабрани предсједник Хрватског сабора (а то неће бити ХДЗ-овца Јандроковић). Након што окупим већину посланика, од вршиоца дужности предсједника Републике тражићу да ми повјери мандат за састав нове Владе РХ“, написао је он и на крају додао:

„Запамтите, само ви одлучујете ко ће побиједити на изборима, ни уставни суци, ни ХДЗ-ова кабала, само ви!“ 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.