Zaključak suda

Ustavni sud: Milanović mora podnijeti ostavku ako se kandiduje na izborima

  • Izvor: Agencije
  • 18.03.2024. 14:20

Ustavni sud Hrvatske danas je zaključio da predsjednik Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor poslanika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika vlade i da u tom svojstvu bude dio političke izborne kampanje, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidovanje dok vrši dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor poslanika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme vršenja te dužnosti kandiduje za izbor poslanika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud, prenosi portal Indeks.

Oglasio se Milanović uoči odluke Ustavnog suda: Neću dati ostavku

Oglasio se Milanović uoči odluke Ustavnog suda: Neću dati ostavku

"Postoji interes javnosti. Na temelju člana 125, u postupku nadzora, objavljujemo upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu Milanovića da će se kandidovati kao nezavisni i nestranački kandidat SDP-a. Ustavni sud upozorava sva tijela u procesu. Član 96. propisuje da ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije učestvovati u stranačkim aktivnostima. Ne smije biti na listi niti kandidat.

Člana 96. Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještava Hrvatski sabor. Predsjednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor poslanik ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji.

Pratite nas i putem Vibera