Novoizabrani predsjednik Slovenije

Musarova za uvođenje novih ovlašćenja

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2022. 07:00

Novoizabrani predsjednik Slovenije Nataša Pirc Musar zalaže se za uvođenje nove nadležnosti, po kojoj bi mogla da traži ocjenu ustavnosti zakona, jer, kako kaže, šef države ne može da bude samo "pismonosac" između parlamenta i Službenog glasnika.

Ona je rekla da predsjednik nemoćan kada mora da potpiše zakon za koji smatra da je neustavan.

Prema njenim riječima, u Zakonu o Ustavnom sudu je nedostajala odredba koja bi predsjedniku dala ovlašćenje da podnese zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, a samim tim i prijedlog za privremenu suspenziju uredbe.

Ona je istakla da su manjinska prava temelj stabilnosti i mira.

"Svjesna sam činjenice da ne dijelim sa svima iste vrijednosti. Kao predsjednik moram da budem spremna da saslušam sve. Moj zadatak je da radim za dobro svih", rekla je Musarova za ljubljansko "Delo".

Kada je riječ o ustavnim pravima, osnovnim ljudskim pravima, kaže Musarova, nema mjesta za podjelu na ljevicu ili desnicu.

Što se tiče spoljne politike, Musarova je kao problem istakla brzu promjenu strategije, što nije dobro za zemlju.

"Država mora da zna šta želi, da udiše ove vrijednosti tokom dužeg vremenskog perioda. Nije dobro za diplomatiju, koja je stub državnosti, ako se strategija sa svakom smjenom vlasti mijenja u važnim pravcima", rekla je ona.

Musarova je najavila da će se odmah po preuzimanju dužnosti uključiti u lobiranje za nestalno članstvo Slovenije u Savjetu bezbjednosti.