Најбизарнији разлози јављања у Хитну

Није шала: Дошла у Хитну јер јој је хороскоп то савјетовао

  • Извор: Индекс
  • 17.01.2024. 22:58

Хрватски здравствени систем је под оптерећењем, а медицински радници све се више жале на тешке услове свог посла.

Недостаје доктора, медицинских сестара и техничара, а неријетко им је отежан рад с пацијентима који често долазе због, како је за "Индекс" рекло неколико запосленика Хитног медицинског пријема и Хитне помоћи, баналних разлога.

Испричали су да им се људи знају јавити на Хитни болнички пријем и неколико мјесеци након повреде, а да претходно нису ни контактирали доктора породичне медицине.

На Хитној помоћи ситуација није ништа боља. Саговорници портала открили су да људи на Хитну помоћ знају доћи због убода јежа или јер су "у пролазу", а забиљежен је и случај особе која је као разлог доласка навела да јој у хороскопу пише да треба посјетити љекара.


Познато чиме је мајка окупала дјевојчице којима се боре за живот

Познато чиме је мајка окупала дјевојчице којима се боре за живот

Споменули су и како је једна особа на Хитну помоћ дошла с дјететом тражећи утврђивање очинства.

"Неки дођу јер су у пролазу, онако успут" 

Један запосленик Хитне помоћи рекао је да су банални разлози за долазак на Хитну помоћ врло чести, нелогични и бизарни.

"Имали смо пацијенте који су на Хитну помоћ дошли због убода јежа или гљивица на ноктима старима два мјесеца. Знали су нам доћи и људи који су забуном умјесто пробиотика попили антибиотик или су почели пити витамине па су од нас тражили да превентивно пратимо евентуалну реакцију на таблете. Једном је на Хитну дошао човјек који није могао пронаћи паркирно мјесто код доктора породичне медицине, а поједини су знали рећи да су у пролазу успутно свратили да им се измјери крвни притисак", рекао је "Индексу" један радник Хитне помоћи.


Супружници се живи скували у својој кући: Узрок шокирао ватрогасце

Супружници се живи скували у својој кући: Узрок шокирао ватрогасце

"Једна госпођа је дошла због бола на мјесту убода трна. Убод је био стар чак осам година. Знали су доћи и због појаве црвенила на мјесту убода комарца, а једна госпођа је на Хитну дошла у два ујутро због бола у заноктици. Имамо и случај доласка особе на Хитну јер јој је у хороскопу писало да се препоручује преглед љекара. Имали смо и случај да је особа на Хитну дошла с дјететом ради провођења теста на очинство", испричао је радник Хитне помоћи.

"Жена дошла на Хитну јер сваки пут прдне приликом кихања"

"Жена од љета има свраб на лијевој руци и због тога је дошла на Хитни пријем. Раније ју је дерматолог послао на обраду, али је ипак одлучила доћи код нас. Један је човјек дошао због болова у десном рамену које је имао мјесец дана", испричала је једна запосленица Хитног болничког пријема, којој то нису једини бизарни случајеви које је доживјела на послу.

"Једна жена је дошла на Хитни болнички пријем јер прдне сваки пут када кихне. Позван је доктор да поразговара с њом и накнадно је послата свом доктору, којем се прије тога, наравно, није јавила", испричала је. 


Здрав тинејџер почео кашљати, услиједила изненађујућа и страшна дијагноза

Здрав тинејџер почео кашљати, услиједила изненађујућа и страшна дијагноза

"Позван је санитет за поврат пацијента са Хитне помоћи. Када смо дошли по њега, он није хтио ићи. Морала је интервенисати полиција. Човјек је у свађи са својом породицом која живи у Србији и са свим комшијама, зна да не може остати сам и овако си рјешава проблем. Враћали смо га са ОХБП-а неколико пута, дан за даном. Задњи поврат је био са психијатрије, пријетио је да ће се запалити па су му нашли смјештај", испричала је једна медицинска радница.

"Имамо пацијенткињу од око 50 година која упорно жели ићи на лежање у Дугу Ресу. Докторица јој одбија написати упутницу јер нема никаквих индикација. Жена је потпуно покретна и самостална, а Хитну помоћ зове макар два пута тједно и сваки пут наводи болове у стомаку или несвјестицу. Хитна редовно долази по њу и санитет је сваки пут враћа кући", казао је један медицински радник за "Индекс".

"Човјек је звао санитет да га одвезе у набавку" 

"Имали смо случај жене која је имала вјештачки кук. Пала је и тек након три седмице дошла на Хитни болнички пријем. Њена докторица ју је слала ортопеду, ми смо је довезли, ортопеда није било па ју је прегледао хирург. Други дан смо је одмах из истог разлога возили у ОХБП с упутницом за хитног ортопеда.  Опет ју је прегледао дежурни хирург, написао исто што и дан прије, односно да јој није ништа, и рекао јој да се наручи редовно ортопеду. Онда смо је још једном возили ортопеду, који је такође закључио да јој није ништа и тако јој је бол прошла сама од себе. Жена је према нама била јако дрска и безобразна позивајући се на 'своја права'", испричала је још једна медицинска радница и додала:


Ово никако нису очекивали: Украјинска ПВО има нови проблем

Ово никако нису очекивали: Украјинска ПВО има нови проблем

"Говорила нам је да цијели живот плаћа осигурање и да жели помоћ ортопеда. Говорила је да њу нико не доживљава, да она зна да јој се вјештачки кук помјерио и зашто нико ништа не предузима".

"Један је пацијент звао ординацију свог доктора и питао медицинску сестру може ли наручити санитет да га одвезе у набавку. Имали смо пацијента који је одглумио хитноћу јер је морао нешто обавити у Карловцу, а пропустио је аутобус. Возач га је оставио на Хитној, а он је отишао у град. Код нас стварно свега има", казала је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.