Crna Gora

Nikolić: Prekršene preporuke Venecijanske komisije

  • 23.12.2019. 10:36

Advokat Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) Minja Nikolić izjavio je danas da su Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori prekršene preporuke Venecijanske komisije i da se time srpska crkva dovodi u neravnopravni položaj sa drugim vjerskim zajednicama.

Nikolić je istakao da će sutra biti poznato šta će Zakonodavni odbor crnogorske Skupštine zaključiti o tom zakonu, pošto je prethodno pravna služba tog odbora ocijenila da nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

"Postoje očigledna odstupanja od stavova Venecijanske komisije. A tu ima veoma ozbiljnih stvari. Јedna od njih je da se konstatuje da su druge vjerske zajednice, osim SPC, zaključile bilateralne sporazume sa Vladom Crne Gore 2011. godine", rekao je Nikolić za RTS.

On je ukazao da je SPC predlagala da i ona zaključi takav sporazum, ali da se Vlada Crne Gore oglušila, dodavši da je "tema u tim sporazumima imovinski status".

Prema njegovim riječima, nekim vjerskim zajednicama, sa kojima su zaključeni ugovori, garantuje se pravo na imovinu.

"Tu je problem, a onda to lančano znači da je taj prijedlog zakona u suprotnosti i sa Ustavom Crne Gore jer pokazuje neravnopravan odnos između crkava i vjerskih zajednica na štetu SPC", rekao je Nikolić i dodao da je time povrijeđeno ustavno načelo zabrane diskriminacije i zajamčeno pravo da se svima nudi jednaka zaštita prava.

Nikolić je napomenuo da se nigdje ne kaže da se to odnosi na SPC, ali da se, istakao je, po svemu vidi da je tu potisnuta SPC u podređeni položaj.

Ove sedmice pred poslanicima Skupštine Crne Gore trebalo bi da se nađe Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kome se oštro protivi Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм