Slovenački premijer

Odluka o tužbi protiv Hrvatske ove sedmice

  • 09.07.2018. 20:11

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će njegova tehnička vlada još ove nedjelje donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske zbog neizvršavanja arbitražne presude o granici na sud Evropske unije u Luksemburgu.

"Odluku o podizanju tužbe donijećemo još ove nedjelje, vjerovatno u petak na redovnoj sjednici vlade", rekao je Cerar nakon zatvorenog sastanka odbora za spoljnu politiku na kojem je dao najnovije informacije o stanju predmeta oko arbitraže.

Cerar je kazao da je na sjednici bilo i ideja da se odluka o tužbi prepusti idućoj vladi, ali da su se na kraju svi složili da to učini sadašnja vlada na odlasku, jer se po njegovim riječima pozicija Slovenije o sporu nije promijenila.

"Mi u tužbi navodimo da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU, te očekujemo da će nam na osnovu naših argumenata sud u Luksemburgu dati za pravo i na određeni način sankcionisati Hrvatsku preko institucija EU", dodao je Cerar.

Po njegovim riječima sama tužba ne znači da se problem implementacije arbitraže u međuvremenu ne može riješiti bilateralno, to jest da Hrvatska prizna arbitražnu presudu i počne je primjenjivati, javila je Hina.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм