Opatija

Oglasila se hrvatska policija o hapšenju Jošila: Krivotvorili ispravu u cilju prikrivanja identiteta

  • Извор: Агенције
  • 07.07.2022. 15:54

Hapšenje trojice državljana BiH rezultat je i izvrsne saradnje koju hrvatska policija ostvaruje s kolegama u regiji, ali i na evropskom, odnosno svjetskom području putem Interpola i drugih institucija, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti te otkrivanja i sankcionisanja počinioca.

Trojicu državljana Bosne i Hercegovine uhapsili su policijski službenici Policijske postaje Opatija te nad njima proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela krivotvorenje isprave i pomaganje počiniocu nakon počinjenja krivičnog djela.

Riječ je o osobama, starosti 39 i 44 godine, koje su policijski službenici zatekli prije dva dana, 5. jula, na širem području Opatije prilikom redovne kontrole u saobraćaju. Oni su se kretali vozilom marke „Audi 8“, bugarskih nacionalnih oznaka, u kojem je 44-godišnjak kao putnik u vozilu pokazao službeniku lažnu ličnu kartu sa podacima slovenskog državljanina.

Policijski službenici su nakon provjera posumnjali u vjerodostojnost dokumenta te ih priveli na dalje kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je taj putni dokument lažan, a koju je 44-godišnjak koristio kao svoj lični dokument u cilju prikrivanja identiteta znajući da je za njim raspisana potraga od strane Interpola zbog počinjenja težih krivičnih djela. Tokom istraživanja, u saradnji sa kolegama iz Bosne i Hercegovine te Slovenije i Srbije, utvrđeno je da je isti počinio krivična djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Završetkom kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 44-godišnjak je uz krivičnu prijavu mjerodavnom državnom Tužilaštvu za počinjenje navedenog krivotvorenja putnog dokumenta predan pritvorskom službeniku, zajedno s 39-godišnjacima, koji su prijavljeni za pomaganje počiniocu nakon počinjenja krivičnog djela. U skladu s raspisanom međunarodnom potragom, 44-godišnjak je doveden i sucu istrage, a u cilju postupka ekstradikcije, odnosno izručenja drugoj državi. 

Ovo istraživanje rezultat je izvrsne saradnje koju hrvatska policija ostvaruje s kolegama u regiji, ali i na evropskom, odnosno svjetskom području putem Interpola i drugih institucija, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti te otkrivanja i sankcionisanja počinioca.