MUP naručio analizu

Oni koji imaju više novca plaćaće veće kazne?

  • Извор: н1инфо.хр
  • 23.02.2023. 09:26

I dalje veliki broj ljudi u Hrvatskoj gubi živote na putevima. Razloga je niz - od nepažnje, alkohola, mobitela, do starih, neispravnih vozila i neprilagođene brzine. Dio evropskih zemalja ima imovinski cenzus kad je riječ o visini kazne, a o tome sada razmišlja i Hrvatska.

Policijske kontrole na saobraćajnicama vozače prisiljavaju da prave što manje prekršaja. Najčešći su prekoračenje brzine, alkohol, pojas i korištenje mobitela, a kazne su od 30 do 3.980 evra.

“Najveći broj prekršaja su nepropisne brzine, što je ujedno i najčešći uzrok saobraćajnih nesreća. Znači, neprilagođena i nepropisna brzina”, rekao je za N1 Mladen Šerić iz saobraćajne policije PU splitsko-dalmatinske.

U protekloj godini zabilježeno je 2.811 saobraćajnih nezgoda, od čega 372 s teškim tjelesnim povredama, a 24 su osobe preminule. Kada je riječ o prekršajima, njih je bilo 70.102, a uzroci su bili brzina, pojas i alkohol.

"Prevencija i kazne idu zajedno"

Uz prevenciju, neizostavne u sprečavanju teških saobraćajnih prekršaja su i kazne. 

“Prevencija i kazne idu zajedno, ne može jedno bez drugog. Mislim da samo kaznena politika bez prevencije nije dobra”, smatra Stanko Smodlaka, sudski saobraćajni vještak i član Upravnog odbora HAK-a.

“Prekršajne kazne su dosta visoke što se mene tiče lično, ali i za većinu naših učesnika u saobraćaju. Možda na neke ne djeluju, ali mislim da na većinu djeluju pozitivno”, kaže Šerić iz splitske saobraćajne policije.

Božinović: Naručili smo analizu

Bio pozitivan ili ne, model uvođenja imovinskog cenzusa u saobraćaj nešto je na čemu se radi, otkrio je resorni ministar Božinović. U prevodu kazne bi se naplaćivale zavisno od visine primanja vozača.

“Ono što smo napravili kao prvi korak to je da smo od fakulteta saoraćajnih nauka zamolili jednu sveobuhvatnu analizu. Ako pokaže da je to put kojim treba ići, kao što sam nekoliko puta kazao, mi nećemo ni tu imati nikakvih problema”, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik vlade Davor Božinović.

“Ja to mogu lično komentarisati. Nemam ništa protiv, ali ne mogu komentirati neke odredbe koje nisu u Zakonu”, kazao je Šerić.

Sudski vještak nije za takav način kažnjavanja

Za takav model naplaćivanja kazni nije Smodlaka: “Ne bih baš bio sklon tome i takvom načinu promišljanja jer, znate, ako neko ima milion evra u banci može činiti gluposti po ulici. Tako da nisam sklon takvom razmišljanju.”

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.