Страх од бујичних поплава

"Потоп" у Словенији, пало 200 литара кише по метру квадратном

  • Извор: Б92
  • 24.02.2024. 20:02

Јако невријеме већ у петак захватило је Словенију, па је током суботе широм Словеније пало пуно кише.

На сјеверозападу, западу и југозападу земље пало је и више од 200 литара кише по квадратном метру, пише метеоролог Ђорђе Ђурић у новој временској прогнози.

Због веома обилних падавина, у свим предјелима Словеније биљежи се нагли и вишеметарски раст, уз опасност и од поплава, али добра вијест је да је у претходном периоду забиљежена суша, па су ријечна корита припремљена за прихват огромне количине атмосферске воде.

Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме и снажне падавине

Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме и снажне падавине

Истовремено, изнад 1500 метара надморске висине на западу и северозападу Словеније вејао је снег, а пало је чак од 70 до 100 cm снијега, па тако предјели око 1600 метара мере и до 2 метра снега, а Кредерица и предели изнад 2000 метара и до 310-320 cm снијега, док је прије падавина било око 200 cm.

Снијег је био повремено праћен и грмљавином, што је уобичајено за ове предјеле, а и због близине Јадрана. Поред обилног снијега, више планине захватио је и оркански ветар са ударима од 150 km/h, уз праву вејавицу и мећаву.

Невријеме у Словенији слаби и следи стабилизација, а сада се олујни систем премјестио јужније и на удару веома обилних падавина су југ Далмације, Херцеговина и Црна Гора.

Упозорење на

Упозорење на "озбиљан удар" циклона Кирили

Очекује се нагли раст свих ријека, али добра вијест је да је претходни период био сушан, па се биљежни нижи водостај, али свакако треба бити опрезан код мањих бујичних токова.

Очекује се и нагли раст у сливу Пива и Таре, Мораче, Зете и Неретве.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: