Strah od bujičnih poplava

"Potop" u Sloveniji, palo 200 litara kiše po metru kvadratnom

 • Izvor: B92
 • 24.02.2024. 20:02

Jako nevrijeme već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše.

Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, piše meteorolog Đorđe Đurić u novoj vremenskoj prognozi.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predjelima Slovenije bilježi se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vijest je da je u prethodnom periodu zabilježena suša, pa su riječna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme i snažne padavine

Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme i snažne padavine

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i severozapadu Slovenije vejao je sneg, a palo je čak od 70 do 100 cm snijega, pa tako predjeli oko 1600 metara mere i do 2 metra snega, a Krederica i predeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snijega, dok je prije padavina bilo oko 200 cm.

Snijeg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predjele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snijega, više planine zahvatio je i orkanski vetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavicu i mećavu.

Nevrijeme u Sloveniji slabi i sledi stabilizacija, a sada se olujni sistem premjestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovina i Crna Gora.

Upozorenje na

Upozorenje na "ozbiljan udar" ciklona Kirili

Očekuje se nagli rast svih rijeka, ali dobra vijest je da je prethodni period bio sušan, pa se bilježni niži vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

(b92)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.