На Пељешцу

Пронађена грчко-илирска кацига стара више од 2.500 година

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 16:30

Екипа археолога пронашла је у мјесту Закоторац на полуострву Пељешцу сачувану грчко-илирску кацигу, стару више од 2.500.

Проналазак кациге круна је четворогодишњег истраживања гробница, у којима је пронађена велика количина вриједног материјала, а која би могла промијенити досадашња знања о грчкој колонизацији Средоземља у посљедњем миленијуму прије нове ере, преноси ХРТ.

Ову кацигу археолози прелиминарно датирају у 6. вијек прије нове ере.

Ископавања на овом локалитету почела су прије четири године. Већ прве године откривена је једна грчко-илирска кацига, и то је тада било велико изненађење. Проналазак друге права је сензација.

Археолози наводе да ће све кости након истраживања бити упућене на биоархеолошка истраживања.

У Закоторцу је укупно 27 гробница, а досадашњи рад открио је право историјско благо. То су разне игле, копче, фибуле, дијелови огрлица од јантарних или стаклених перли, и ове године смо први пут нашли једну дијадему, бронзану траку коју је очигледно женска особа носила на глави.

У помоћ долазе и страни стручњаци. Већ идуће седмице петорочланој екипи придружиће се колеге из Италије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм