МУП Словеније

Шенген пропао: Словенија уводи контроле на граници са Хрватском?

  • Извор: н1.инфо.си
  • 19.10.2023. 08:19

Влада Словеније ће данас одлучити о увођењу контрола на границама с Хрватском и Мађарском, потврђено је у сриједу навече за "Н1 Словенија", о чему је министар већ обавијестио хрватске и мађарске колеге.

Министарство унутрашњих послова о томе припрема обавијест и за Европску комисију, у складу с правилима Шенгена.

"Ријеч је о приједлогу привремене мјере због повећаног нивоа процјене терористичке опасности у земљама ЕУ", рекао је министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар за "Н1".

Истакао је како ће настојати што мање закомпликовати живот људима који свакодневно прелазе границу.

Словенски стручњак за безбједност Боштјан Перне сматра да нема страха за Словенце, који викендом радо одлазе у Хрватску.

Ударио га трактором, па изашао и тукао га дрветом

Ударио га трактором, па изашао и тукао га дрветом

Када Словенија уведе унутрашње контроле на граници са Хрватском и Мађарском, а Италија на италијанско-словенској граници, барем на неко вријеме биће онемогућен слободан прелазак границе са све четири сусједне државе Словеније, пише "Н1 Словенија".

"Шенгенски простор био је једна од главних идеја европског јединства и успостављен је како бисмо могли слободно прелазити границе, а да не знамо да прелазимо из једне земље у другу. Да дамо осјећај да смо једно. Али тога више нема. Шенген је пропао као идеја. Можда неке граничне прелазе нећемо осјетити као некада, али ово више није слободан прелазак граница. Овога више нема", рекао је Боштјан Перне за "Н1".

Из Министарства унутрашњих послова Хрватске јуче нису жељели коментарисати најављено постављање полиције на границе Италије и Хрватске. 

"Пратимо развој ситуације и зависно о потребама прилагођавамо полицијски систем", поручују кратко из МУП-а.

Због миграцијског притиска, али и због ситуације на Блиском истоку, неколико је земаља увело или одлучило продужити контроле на унутрашњим шенгенским границама.

Вукановић: Тривићка стоји иза текстова против мене

Вукановић: Тривићка стоји иза текстова против мене

Италија је раније обавијестила Словенију да због промијењене ситуације у Европи и на Блиском истоку уводи контролу на граници.

Аустрија, која је 2015. на врхунцу избјегличке кризе увела контроле на граници са Словенијом и Мађарском, у понедјељак је извијестила Европску комисију о новом продужењу те контроле, од 12. новембра ове до 11. маја идуће године.

Поновне привремене контроле на унутрашњим границама шенгенског простора земље могу увести само у случају озбиљне пријетње јавном реду или унутрашњој сигурности, о чему морају обавијестити Брисел, наводи "Н1".

Пратите нас и путем Вибера