Predsjednik Hrvatske

Šta je Milanović zapravo rekao? Nije rekao za Dodika da širi mržnju i još mnogo toga

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2022. 16:08

Nakon današnje konferencije za medije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u medijima su se pojavile dvije verzije njegovih izjava.

Kako su pojedini portali prenijeli vijest, Milanović je za Dodika i Putina poručio da šire mržnju, što nije tačno i očigledno je da im se potkrala greška.

Milanović je za Putina rekao da vodi agresivnu politiku, ali da nije etnonacionalista.

Pitanje novinara: Rekli ste da Putin nije etnonacionalista, da li je Dodik?

"Nije ni on. Etnonacionalisti su ljudi koji šire etničku mržnju. Rekao sam da proslava Dana Republike Srpske jako loše izabran datum i to će ih proganjati kao tamna sjenka", rekao je Milanović.

Na pisanje medija da je Republiku Srpsku trebalo vojno uništiti, Milanović je govoreći o proslavi Dana Republike Srpske rekao sljedeće:

"Mogli su to recimo, povezati sa nekim datumom u Dejtonu kada je Republika Srpska de fakto i de jure nastala. I ja to poštujem. Republika Srpska je trebala biti vojno uništena sredinom oktobra 1995. godine kada HVO, zato što joj je tako rečeno, nije ušla u Banjaluku", rekao je Milanović.

"Pupovac je nebitan i za njega ne glasa niko. Ali za ovog (Dodika) glasa stotine hiljada Srba. On nije bio ratni komandant. Nije organizovao logore, nije ubijao muslimane i Hrvate i ovo govorim kao predsjednik Hrvatske. S time Dodika ne mogu povezati i hvala Bogu na tome, a drugi su gori od njega. On je sagovornik i da, on nije šovinista", rekao je Milanović i naglasio:

"Trebam sagovornika, jedan od njih je i Bakir Izetbegović. Šta radi Izetbegović? On kupuje komade platna i čeka da prođe što više vremena da bi se Hrvati izmorili. Potkrada ih i laže im cijelo vrijeme", rekao je Milanović.

O Izetbegoviću je govorio kao o čovjeku sa kojim je postigao dogovor, a onda je on došao i rekao da nije na to pristao.

"Onda navuče Plenkovića pa se nađe s njim. Onda kaže ko nas Bošnjake i Hrvate zavadi? Mi smo najbolji supsrat na svijetu, te Srbe, njih treba gurnuti. A vrijeme prolazi, a ja ne želim da se blamiram. Vrijeme prolazi, a izbori dolaze. Šta radi hrvatska diplomatija? Ništa, dopušta da se na silu proguraju zaključci koji su kao da ih je pisao Bakir Izetbegović kradljivac vremena", rekao je Milanović.

Ako neko iz Hrvatske bude glasao za sankcije Dodiku, za mene je izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom parlamentu, pa nećemo glasati za te sankcije. Trebam sagovornike! Izetbegović ih potkrada i ulazimo u izbornu godinu gdje se garantuje da će Hrvati biti pokradeni. Republika Srpska je to što jeste, unutar BiH. Ono što je za Hrvate vitalno su odnosi u Federaciji.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.