Државни инспекторат се огласио

Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

  • Извор: Агенције
  • 08.11.2023. 18:15

Државни инспекторат Хрватске објавио је резултате узорака "Römerquelle Emotion" које је с нестрпљењем чекала цијела Хрватска након што је више особа у тој земљи потражило медицинску помоћ због сумње у тровање поменутим пићем.

Саопштење Инспектората преносимо у цијелости.

"Државни инспекторат, санитарна инспекција запримила је од Хрватског завода за јавно здравство испитни извјештај о контроли узорка Römerquelle Emotion, освјежавајуће безалкохолно газирано пиће природном минералном водом и окусом боровнице и нара 0,33 мл, најбоље употријебити до 31.3.2024./Л22Т04:39РГ који је узет у угоститељском објекту у Ријеци.

Узорак који је достављен на анализу анализиран је на ПХ-вриједност, метале и металоиде, пестициде и адитиве.

Завршен дио анализе сумњивих пића, медији опречно о резултатима

Завршен дио анализе сумњивих пића, медији опречно о резултатима

Узорак који је пристигао на мјерење ПХ-вриједности (киселост односно лужнатост водених отопина) налази се унутар вриједности препоручених за безалкохолна пића и сокове који се обично крећу у ПХ-вриједности између 2,5-3,5.

Из достављеног испитног извјештаја произлази да измјерена ПХ-вриједност не би требала имати способност изазивања учинака нагризања са симптомима печења и боли у усној шупљини, једњаку и желуцу те отежаном гутању.

Резултати анализе на адитиве и пестициде у складну су с важећим прописима. Анализирани метали и металоиди не показују одступања у поређењу са максимално допуштеним концентрацијама у природној минералној води.

Свјетски медији о наводним тровањима Coca-Colom у Хрватској

Свјетски медији о наводним тровањима Coca-Colom у Хрватској

Санитарна инспекција Државног инспекторат, како што смо објавили, уз горе наведени узорак, на анализу је послала и један узорак Кока Коле, газирано освјежавајуће безалкохолно пиће, 500 мл, из самопослужног апарата те још два узорка Коле од 2 литра, Оригинал тејст и Зиро из малопродајне трговине у Загребу. За наведене узорке Државни инспекторат још није запримио испитни извјештај Хрватског завода за јавно здравство.

Одмах по запримању испитног извјештаја Државни инспекторат о истом ће обавијестити јавност", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: