Хрватска

У Дубровнику ће ограничити број апартмана

  • Извор: Агенције
  • 05.10.2023. 11:10

​Дубровник живи од туризма. Међутим, ако се такав тренд настави, град ће постати тржиште апартмана, а његови грађани ће живјети на периферији, преносе медији у Хрватској.

Нови Закон о туризму у Хрватској, локалним властима омогућава да ограниче број туристичких лежаја, а дубровачки градоначелник већ је најавио да у стамбеним зонама више неће моћи да се добију дозволе за нове апартмане, преноси Хрватска радио-телевизија (ХРТ).

Од 49.000 смјештајних капацитета у Дубровнику, више од 35.000 је у неком облику приватног смјештаја, а апартмани су један од најбољих извора прихода у том старом граду на Јадранском мору.

Само у посљедње три године, број лежајева повећао се за 4.000. Станови се продају прије самог почетка градње и углавном заврше као апартмани. Новим Законом о туризму локалне власти моћи ће да уведу ограничења.

"Стечена права не могу да се дирају, дакле, ако ме питате да ли се могу сада поништавати нека рјешења за породични смјештај, не. То су стечена права, али се може да се у будућности планира", рекла је Николина Брњац, министарка туризма и спорта.

Дубровачки градоначелник међу првима је објавио да увођењем новог Закона више неће бити нових дозвола за апартмане, посебно у стамбеним зонама, али је најавио и рекатегоризацију, смјештаја па се гараже и подруми више неће моћи изнајмљивати као апартмани.

"Оно што ми не желимо је да одузимамо стечена права људима који већ изнајмљују, већ рекатегоризацијом да утврдимо шта је оно што је уистину за изнајмљивање, а што је оно што не може добити своју категоризацију и не се више изнајмљивати као апартман, казао је Мато Франковић, градоначелник Дубровника.

Тржиште и капитал, истиче, тренутно над‌јачавају демографију. Ко већ има неколико апартмана, лакше себи приушти још један.

"Омогућити нове дозволе искључиво домаћим људима имало би смисла. Ако је циљ ограничити капитал, може се по породичном стаблу, како се сада и дод‌јељује категоризација, ограничити број смјештајних јединица по породици и на тај начин повући лимит“, каже је Нино Дубретић, власник агенције за приватни смјештај у Дубровнику.

Дубровчани иначе тешко долазе до некретнине, без обзира на то је ли ријеч о куповини или дугорочном најму, али како се додаје, ограничавање броја апартмана дочекују са опрезом, преноси "НоваЕкономија".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: