Nezaboravljen slučaj

Ubio blizance, sestra presudila njegovom sinu: Stravičan slučaj krvne osvete iz Crne Gore

  • Извор: Курир
  • 25.08.2023. 21:38

Novinar i publicista Radmilo Tadić je u jutarnjem programu "Kurir" televizije objasnio razliku između krvne osvete i ubistava koja izvršavaju kriminalni klanovi.

Prema njegovim riječima, ključna razlika leži u otvorenosti ubice kod krvne osvete, dok kriminalni klanovi angažuju profesionalne ubicе i planiraju kompletnu logistiku za bjekstvo nakon izvršenog zločina, a nakon definicije, naveo je jeziv primjer iz Crne Gore koji i dalje nije zaboravljen.

"U pravnom smislu, krvna osveta se tretira kao nemilosrdna osveta. Razlika između krvne osvete i ubistava iz kriminalnih krugova je značajna. Ranije, u Crnoj Gori i Albaniji, krvna osveta je podrazumijevala da osoba koja se osvećuje ne pokušava da se sakrije, već otvoreno preduzima korake. To je bila svojevrsna 'dužnost'. S druge strane, kriminalni klanovi često planiraju ubistva unaprijed. To podrazumijeva angažovanje profesionalnih ubica, praćenje žrtve, pripremu za bijeg i uključivanje šire logistike. Ovakvi zločini su teže razotkrivljivi. Dok ima elemenata krvne osvete u djelima kriminalnih grupa, pravila koja važe su drugačija", rekao je Tadić, prenosi "Kurir".


Na internetu prodavao otrov ljudima koji žele da se ubiju

Na internetu prodavao otrov ljudima koji žele da se ubiju

Potom je naveo primjer krvne osvete koja datira iz daleke 1950. godine. Tvrdi da takav primjer nije nigdje zabilježen.

"Htio bih da se podsjetim na jedan zločin koji ilustruje suštinu krvne osvete. Primjer potiče iz 1950-ih godina i dešavao se u selu kod Podgorice. U tom događaju, jedan čovjek je surovo ubio blizance komšija koji su možda bili i rođaci. Nakon hapšenja, ostavio je porodicu u selu, uključujući svog sina starog 5-6 godina. Paradoksalno, dječaka je usmrtila sestra blizanaca koje su bili ubijeni", ispričao je i dodao:

"Ubila ga je kamenom pored bunara. Ovaj mališan je postao žrtva bez svoje krivice. Ona koja je izvršila ovu strašnu radnju nije kažnjena jer je preuzela krivicu na sebe umjesto svoje sestre. Nijedan organ nije želio da objelodani istinu, i moralno gledano, ovaj surov čin nije naišao na osudu od strane zajednice. Ovo je duboko potresan primjer koji nije pronašao mjesto u istorijskim zapisima".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)