USKOK

Velika akcija u Hrvatskoj: Špijun i visoko rangirani policajac odavali tajne?

  • Извор: Индекс
  • 27.07.2022. 22:26

Upravo je u toku velika akcija policije i USKOK-a u Zagrebu, a moguće i na još nekim lokacijama u Hrvatskoj.

Akcija seže do vrha policije, u toku pretrage

Radi se o akciji koja zahvaća i vrh policije jer je pod istragom i čovjek iz Ravnateljstva policije, najvišeg policijskog tijela, i to zbog odavanja službenih tajni.

U toku su pretrage stanova i drugih prostora, saznaje Index. Saznaje se i da u ovom trenutku niko nije priveden te da bi pretrage sutra trebale rezultirati privođenjem i prijavama. 

Ali da bi se to dogodilo ključni su preduslovi dokazi za koje istražioci računaju da će pronaći pretragom prostora. 

Iz policije za Index u ovom trenutku nisu htjeli ništa komentarisati.

Pod sumnjom i bivši obavještajac i preduzetnik?

Jutarnji javlja da su pod sumnjom najmanje tri osobe, i to visokorangirani policijski službenik u Ravnateljstvu policije za kojeg se sumnja da je odavao službene tajne, bivši visokorangirani obavještajac iz nekadašnje Protivobavještajne agencije POA-e (preteča SOA-e) koji je bio rukovodilac centra POA-e u glavnom gradu, te jedan poduzetnik kojem su, na njegov zahtjev,  informacije navodno prosljeđivane.

Odavanje tajni iz nekih od najtajnijih istraga USKOK-a i PNUSKOK-a

Istražuju ih navodno zbog odavanja službenih tajni iz nekih od najtajnijih kriminalističkih istraga koje su posljednjih godina provodili USKOK i PNUSKOK.

Zasad nema informacija o identitetu bivšeg obavještajca, visokorangiranog policajca iz Ravnateljstva policije i preduzetnika. Moguće je da je akcijom zahvaćeno još ljudi.