"Vladika Joanikije u ponižavajućoj situaciji"

Vjernici ispred hrama u Podgorici

  • 14.05.2020. 21:23

Vjernici Srpske pravoslavne crkve okupili su se večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje je održana liturgija, a brojne policijske snage kruže ulicama oko Hrama.

U više gradova sinoć su izbili incidenti, jer su okupljanja, po naredbi Nacionalnog koordinacionog tima za sprječavanje zaraznih bolesti, zabranjena do daljnjeg.

Liturgiju je održao otac Gojko Perović navodeći da će čekati do sutra.

– Mi se gnušamo, preziremo način na koji su uhapšeni Joanikije i sveštenici u Nikšiću i način na koji danas premijer ne govori istinu kad je u pitanju čitav ovaj događaj. U danima kad prolazi epidemija i nema više zaraženih, sad su došli da optuže ljude sabrane da ćemo mi izazvati epidemiju – kazao je Perović i pozvao vjernike da se mirno raziđu – rekao je Perović.

Rektor cetinjske Bogoslovije protojerej stavrofor Gojko Perović izjavio je večeras da je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u nikšićkom zatvoru smješten u užasnim uslovima i ponižavajućoj situaciji, kao i sedam nikšićkih sveštenika.

– Vladika Joanikije smješten je u ćeliji dva sa dva metra u užasnim uslovima. Ponižavajuće je da jedan vladika bude u prostorijama u kojima nikšićka policija smješta pijance, razbojnike i prestupnike da se za nekoliko sati otrijezne i dođu sebi. Možete misliti kakva je to prostorija i kakav je to užas i ponižavajući položaj – rekao je otac Gojko Perović za Radio “Svetigoru”.

On je istakao da vladika Joanikije i u svoj keliji živi skromno i bez raskoši, ali to što mu je priređeno u zadržavanju od 72 sata je ponižavajuće i užasna situacija.

– I vladika Joanikije i sveštenici nikšićki sa njim će sve to izdržati, jer mi znamo od kakvog su kova i materijala satkani i ovo je za njih prilika da zadobiju i Boga i Božiju milost, jer stradaju na pravi Boga za Boga i Božiju pravdu i svoju Srpsku pravoslavnu crkvu – rekao je otac Gojko.

On je naglasio da je vladika Joanikije poručio svome sveštenstvu Eparhije budimljansko-nikšićke da budu smireni i dostojanstveni i da se samo mole Bogu.

Otac Gojko je istakao da nema nikakvog osnova, niti zakonskih uslova za zadržavanje vladike Joanikija u kazamatima i zatvorima.

Тагови: