Predsjednik Hrvatske

Vrijedi pogledati: Milanović izjavom izazvao političku buru i napao Austriju i Holandiju

  • Izvor: ATV
  • 24.11.2021.00:52

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović negativno je komentarisao austrijsku korona-politiku, zbog čega je ambasador Hrvatske u Austriji pozvan na razgovor.

Milanović je danas stao pred kamere i objasnio situaciju, zbog čega je dobio ogromnu podršku. 

"Mislim da su Šveđani mnogo pametniji od njih, od vladajuće garniture (prim. aut. vlast u Austriji). Austrijski ambasador će biti pozvan na razgovor, kada već oni pozivaju naše, da mu izrazimo našu duboku zabrinutost za temeljne ljudske slobode u Austriji. Naše ambasadore stalno pozivaju zbog nekih gluposti, pa ćemo i mi njihove. Vidjećemo onda kako se može ribati pod sa Orbanom i sa Poljacima šta god da pričaju, a neki su svete krave i sve što naprave je savršeno. Ne, glupo je! To nije naučno, a drugo terorišete ljude. S obzirom da je ovo Evropska unija i ja sam evropski državljanin, mene to svrbi. Ako može Holandija svake sedmice komentarisati BiH, onda mogu i ja Roterdam. Pobunio vam se narod. I to ne doseljenici, nego plavokosi i plavooki Holanđani. Razmišljajte malo gospodo!", rekao je Milanović.

On se osvrnuo i na konkretne mjere i ograničenja koja je uvela Austrija.

"Koji je smisao tih ograničenja? Šta se želi postići ako vakcinisana osoba, ja, na vakcinisanu osobu prenosim virus, skoro isto ili nešto manje kada nisam vakcinisan? Koji je smisao toga? Ako je smisao potpuno iskorijeniti virus, nema šanse. Ako je smisao rasteretiti zdravstveni sistem, čekajte malo. Koliko je prošlo od marta 2020. godine? Tada smo imali problem, dakle kapaciteti, respiratori, međutim, funkcionisalo je to. Prošla je godina i po, a da ti (prim. aut. Evropska unija), nisu napravili ništa.

Austrijska vlada je donijela odluku o četvrtom nacionalnom zaključavanju. Sprema se i nacrt o obaveznoj vakcinaciji i paprene kazne za one koji odbiju vakcinaciju.

"Dehumanizovano je dijeliti ljude između vakcinisanih i nevakcinisanih. Kada bi vakcina u potpunosti štitila, a zdravlje štiti i trebaće buster doze, ali kada bi sprečavalo širenje, dakle vektorsku funkciju, onda bih rekao, pa hej, idemo prema potpunoj vakcinaciji. Ali to nije situacija. Je li to nauka? Koji naučnik je to odlučio? Ove odluke ne donosi nikakva nauka. Ovo je sve impuls koji od nekud dolazi. Nije zavjera, nije nikakav pakleni plan da nas unište, nego neki ljudi se ponašaju inertno kao krava kada ide niz cestu", poručio je Milanović.