Makedonski premijer

Zaev: Narodi na Balkanu imaju isti put

  • Извор: Танјуг
  • 09.08.2021. 10:56

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da svi narodi koji žive na Balkanu imaju isti put, istu viziju i vrijednosti koje su evropske, a ne politike zidova i podjela.

Zaev je u autorskom tekstu za list "Politika" rekao da je "Otvoreni Balkan" izraz jake političke volje Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa.

Prema njegovim riječima, cilj je da narodi osjete što prije direktne ekonomske prijednosti olakšanja, kao i da očekuje da se benefiti vrlo brzo osjete u kućnom budžetu milion porodica, a u kvalitetu života milion građana.

- Tri naroda mogu mnogo više nego jedan narod. Pogledajte te perspektive - zajedno možemo mnogo više, a naši narodi i umiju i žele i traže da se udružimo za bolje danas i bolje sutra. E to je moja poruka liderima Kosova, BiH i Crne Gore, što bolje vidimo ove zajedničke perspektive, to bolje za naše narode - rekao je Zaev.

Naglasio je da sve što se gradi je evropsko i nikako drugačije, jer u svojim temeljima sadrži četiri slobode EU - slobodu kretanja, ljudi, dobara i kapitala i usluga.

- Otvoreni Balkan je demonstracija progresa, naš korak napred kojim smo upućeni sljedeći većinsku volju naših naroda. Nema više čekanja i odbacivanja. Svačija podrška je dobrodošla u ovom našem zajedničkom evropskom putu, a najviše je dobrodošla podrška EU, kao našeg prirodnog, očekivanog i dugo pozivanog partnera - rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija neće zaustaviti svoju integraciju zbog nejasnih signala koje šalje Brisel, a koji se odnose na proširenje za koje su do juče, kako kaže, uvjeravli da je strateško za Uniju.

- I dok se Unija ujutru proširuje, a uveče zatvara, naš put je i danju i noću otvoren, evropski, bez dilema posvećen saradnji, prijateljstvu, solidarnosti, većoj slobodi i boljem životu za svakog građanina našeg regiona - zaključio je Zaev.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.