Revizija utvrdila brojne nepravilnosti

BHMAC bez odgovora o sumnjivim konkursima

  • 04.03.2019. 19:13

Usmeni dio ispita za radno mjesto šefa kancelarije BHMAC-a Banjaluka, koji je trebalo da bude održan sutra, odgađa se do daljnjeg, zbog, kako navode iz Agencije za državnu službu, službenih obaveza članova komisije. 

Službene obaveze mogao bi da ima član komisije SDS-ov Bojan Ninković koji je, kako prenose pojedini portali, zvanično imenovan za direktora Fonda za povratak BiH. Tako je Srpska demokratska stranka uhljebila još jednog od svojih članova, prije izbora novog saziva Savjeta ministara BiH. 

Izbor šefa kancelarije BHMAC-a, sigurno neće dugo čekati, jer bi na tu funkciju, ako je suditi prema pismenom dijelu ispita, trebalo da bude postavljen SDS-ov Bojan Klepić. 

"Zbog neodložnih obaveza više članova Komisije ista se nije mogla sastati i održati intervju u zakazanom terminu", kažu iz BHMAC-a.

U Centru za uklanjanje mina u BiH, pored sumnjivih konkursa, ako je pitati revizore, ima i drugih problema. U Centru, sa SDS-ovim Sašom Obradovićem na čelu, nije sve kako treba ni kada su u pitanju javne nabavke, održavanje vozila i sistematizacija radnih mjesta, stoji u revizorskom izvještaju za 2017. godinu. Ništa bolje nije bilo ni godinu ranije, kada su revizori utvrdili da u BHMAC-u nisu baš čista posla. 

"Sistem nije postavljen na zdravim temeljima i ne može se očekivati ni da isti daje efikasne rezultate. U nedostatku transparentnosti rada i različitih koruptivnih spekulacija, BHMAC-u je narušen ugled među donatorima, ali i javnosti. I pored takve situacije ne može se zaključiti da je BHMAC preduzeo aktivnosti kojima bi rad učinio transparentnim i efikasnijim", ističu iz BHMAC-a.

Revizori su tada utvrdili da je više od 20 puta BHMAC izdao uvjernje o kvalitetu područja koje je očišćeno od mina, a da su mine nakon toga na tom području ipak pronađene. U BHMAC-u troše milione iz budžeta BiH, ali i od donatroskih sredstava, a da pritom, prema mišljenju revizora, nisu uradili ni pola od očekivanog. 

Očekivani su zato ishodi konkursa, kažu oni koji su se, baš na ovaj posljednji, požalili i Odboru državne službe za žalbe. Kandidati koji su se prijavili na konkurs tražili su izuzeće predsjednika i člana Komisije iz redova SDS-a, zbog sukoba interesa. A šta to znači direktoru Centra, još nismo uspjeli da saznamo. Saša Obradović tražio je da mu pitanja pošaljemo pismenim putem, sa obećanjem da ćemo odgovor dobiti danas. Pitanja su stigla na adresu BHMAC-a, ali odgovora još nema.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?