Nacrt budžeta za iduću godinu

Borcima ispunjen jedan zahtjev

  • 16.11.2018. 19:20

Ovih dana bi u Vladu, sa svojim spiskovima zahtjeva, trebalo da se upute socijalni partneri. Vlada je nacrt budžeta, teškog 3,2 milijarde, usvojila prije sedam dana, pa su na red došle konsultacije oko brojki.

U boračkoj organizaciji već mogu da budu zadovoljni, jer je njihov zahtjev za penzije borcima sa napunjenih 65 godina starosti, a manje od 15 godina staža, ispunjen. 

Prvi put se za tu namjenu, iz budžeta se izdvaja skoro milion i po maraka. S druge strane, njihova želja da se grant za rad organizacije poveća, i to za trećinu, nije ostvarena, jer ti izdaci ostaju isti kao ove godine. Barem za sada.

Za svoj dio su se izborile žrtve ratne torture, i za njihove nakande će iz republičke kase biti izdvojeno milion i 75 hiljada maraka. Uvođenje tih naknada predviđeno je usvojenim Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture.

Za penzije će naredne godine biti izdvojeno 40 miliona maraka više nego ove, a u Fondu PIO poručuju da su ta sredstva namijenjena za redovno usklađivanje penzija od januara. U udruženju penzionera su, doduše, od Vlade tražili dodatnih 350 miliona maraka, kako bi se, kažu, ostvarila prava svim onima koji po različitim osnovama polažu pravo na penziju, pa će se, i o tome, vjerovatno, pregovarati u Vladi. 

Dobra vijest stiže za prosvjetare, jer se njima od januara plata povećava za osam odsto. Zato će se za lična primanja iz budžeta izdvojiti 30 miliona maraka više.

Više para će naredne godine dobiti služba za reviziju, i to dva miliona više, koji su, kako je navedeno, namijenjeni za nefinansijsku imovinu, a za istu namjenu  je dva miliona više dobila i služba za zajedničke poslove u Vladi Srpske. 

Komisija za žalbe je, zato, izvukla deblji kraj, pa će u 2019. raspolagati sa milion maraka manje.

Nacrtom budžeta, planirano je povećanje prihoda, i to sa 2,75 na 2,79 milijardi maraka. Istovremeno, rastu i rashodi, i to za nekih 10 miliona. Ipak, za otplatu duga, 2019. će se iskeširati oko 260 miliona manje nego 2018. 

Budžet će iduće godine biti manji u odnosu na rebalans za ovu godinu, ali to neće pokolebati socijalne partnere, koji su i ovaj put obećali da će se boriti da svi njihovi zahtjevi budu ispunjeni. 

Prijedlog budžeta će poslanici, po svemu sudeći, ove godine usvojiti nešto kasnije, ali u Vladi to pravdaju procesom konstituisanja vlasti. Nadaju se, ipak, da bi konačna forma mogla da bude usvojena sredinom decembra.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.