Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Dobrovoljačka ulica mjesto opomene i tužnih uspomena

  • 03.05.2020. 12:25

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će zločin nad nedužnim oficirima i vojnicima, te civilnim licima na službi u tadašnjoj Јugoslovenskoj narodnoj armiji u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koji je uslijedio nakon podmuklog rušenja dogovora o njihovom neometanom napuštanju Sarajeva, zauvijek ostati otvorena rana, mjesto sjećanja i tužnih uspomena.

"U proteklih 28 godina svaki 3. maj u nama budi tužna sjećanja na ovaj nesumnjivi zločin. Porodicama stradalih ništa ne može nadoknaditi gubitak njihovih najmilijih i to je surova istina sa kojom žive, a svi mi moramo da im budemo podrška. Nastavićemo da insistiramo na tome da se ovaj zločin ne zaboravi i da se istraje u borbi za pravdu za žrtve i njihove porodice.
Budućnost u miru želja je svih u Republici Srpskoj, ali pravda i poštovanje prema žrtvama su obaveze na koje niko nikada ne smije da zaboravi", istakao je Dodik.

On je naglasio da će Dobrovoljačka ulica ostati mjesto opomene i trajni svjedok da sukobi i ratovi nikome ništa nisu dobro donijeli, niti se na ideologiji zločina može graditi civilizovano društvo, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Naše opredjeljenje ostaje mir i borba za bolji život. To su prioriteti Republike Srpske sa željom da se zločini, poput ovog koji su, rušeći postignuti dogovor, počinili pripadnici takozvane Armije BiH, više ne ponove i da buduće generacije žive u miru", naglasio je Dodik.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.