Ministarstvo rada: Pregovori sa sindikatima zakazani za 10. jul

  • 06.07.2020. 14:45

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da su netačni navodi Sindikata uprave Srpske da će radnici u javnim službama Srpske ostati bez prava zbog neprodužavanja roka važnosti posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama, te istaklo da je uputilo poziv reprezentativnim sindikatima i zakazalo pregovore za 10. jul.

"Ovakve neprimjerene izjave sindikalnih predstavnika ne doprinose socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju i negiraju napore Vlade Srpske da sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zaključi novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Republike Srpske, zaključen između Vlade Republike Srpske i Sindikata uprave Republike Srpske, na snazi do 24. avgusta ove godine.

"Ima dovoljno vremena da se do 24. avgusta obave pregovori Vlade i reprezentativnih sindikata i zaključi novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Srpske sa rokom važenja od tri godine", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da u potpunosti osporavaju navode da Ministarstvo u pregovore pokušava da "uvuče politički žuti sindikat", jer, navodi se, nije riječ o žutom sindikatu, već o reprezentativnom sindikatu za oblast uprave, javnih službi i lokalne samouprave iz druge sindikalne asocijacije koja djeluje na nivou Srpske i ima legitimitet da učestvuje u pregovorima.

"Osnovno pravo reprezentativnih sindikata utvrđeno Zakonom o radu je učestvovanje u procesu kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora", naglašava se u saopštenju.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок