Ministar poljoprivrede na terenu

Ogromna šteta na voćnjacima nakon nevremena

  • 24.07.2018. 14:16

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da je ogromna šteta od nevremena vidljiva na višegodšnjim zasadima voća na području Prijedora, dok je šteta na jednogodišnjim kulturama neznatno manja.

Mirjanić je danas obišao voćnjake u prijedorskom selu Babići pod Kozarom, gdje su ga voćari upoznali o šteti od subotnjeg nevremena koju su pretrpjeli i mjerama koje preduzimaju da bi se preostali rod voća spasio od totalnog propadanja. 

On je dodao da je teško govoriti o procentima štete, koju će utvrditi komisije koje su već formirane u Prijedoru i Banjaluci. 

"U ministarstvu narednih dana očekujemo te procjene šete, o čemu ćemo upoznati Vladu, koja će, siguran sam, zauzeti stav da se olakša ova situacija sa stanovišta gubitka dohotka poljoprivrednih proizvođača, koji od toga žive", izjavio je Mirjanić. 

On je dodao da se podsticaji za poljoprivredu redovno isplaćuju i da će svi poljoprivredni proizvođači biti isplaćeni u toku ove godine onako kako je to utvrđeno u budžetu i programima Vlade. 

Voćar iz Babića Stanko Mršić, koji posjeduje oko dva hektara jabuke i kruške i oko pet dunuma jagode, izjavio je novinarima da oko 50 odsto roda leži na zemlji, a da se od ostatka na granama oko 30 odsto neće moći održati. 

"Situacija je katastrofalna jer voćarima sva šljiva leži na zemlji, a kad se gleda finansijski, mi smo dovedeni na rub egzistencije, da ne kažem da smo psihički i fizički slomljeni", rekao je Mršić. 

Dragomir Vujković iz Babića koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive izjavio da je šljiva stradala 90 odsto i da na stablima nema više plodova. 

"Po mojoj procjeni, oko 80 odsto plodova koja su ostali na jabuci je udareno, a oko 35 odsto je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež", dodao je on.