Sastanci u Vladi Srpske

Predstavnici boraca zadovoljni

  • 27.06.2018. 19:16

Iz Vlade Srpske svi su danas izašli poprilično zadovojni, barem kada je riječ o boračkoj populaciji. Kod premijerke Željke Cvijanović je prvo stigao predsjenik BORS-a Milomir Savčić. 

Kako kaže jedan od dva prioriteta koja su imali već su riješili, a to je da se prizna dupli borački staž i da pravo na nadoknadu ostvare bivši borci stariji od 65 godina kojima je nedostajlo 15 godina staža. Drugi zahtjev je kaže Memorandum koji je još u fazi dorade. Najvažnije je ipak kaže Savčić da status boraca bude što bolji i da je najmanje važno ko pregovara.

“Kada predlažemo, pokrećemo inicijative o poboljšanju statusa boraca nikad to ne radimo za članove BORS-a nego za populaciju, tako da nema razoga za ljutnju, nepovjerenje, bilo šta u tom smislu,” rekao je Savčić.

Ostala Udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rada u Vladu su stigli nešto kasnije. Kažu da se do prije tri godine o nekim pitanjima samo moglo razgovarati dok su danas ostavarena, kao što je nadoknada civilnim žrtvama torture. Priznaju da bi primanja mogla da budu i viša, ali barem su redovna.

“Što se tiče onih dogovora ja sam bila tu pred Novu godinu, sve što su obećali, kako su obećali tako nam i stiže, oni možda nisu dovoljni meni prvoj imam najmanji grant, ali to malo je redovno,” rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Da sve teče kako je planirano potvrđuju i iz Vlade. Za sada ne postoji ni jedno otvoreno pitanje jer su kroz nove Vladine mjere prepoznate i ove kategorije.

“Koristim ovu priliku da kažem da sam prilično optimistična, a optimizam proističe iz činjenice da možemo da planiramo stvari koje su prije nekoliko godina bile nezamislive, a sad su ostvarive. I ja želim da to podijelim sa svima koji su naši socijalni partneri,” rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske.

Sa sastanka je poručeno i da pregovorima tu nije kraj. Od posebnog interesa i dalje ostaju i status borca i status porodica poginulih, kao i zapošljavanje ovih kategorija.