Laktaši

Prva investiciona konferencija "Mogućnost i izazovi privrednog razvoja Srpske"

  • 18.06.2021. 18:42

Kako najbrže i najlakše investirati u Srpsku, naročito u vremenima nakon pandemije - to je tema konferencije "Invest Srpska" koja je danas otvorena u Laktašima. Privrednici, ekonomisti i zvaničnici iz Srpske i regiona su razgovarali o tome koji su problemi privrede u Srpskoj, naročito u post-kovid vremenima, ali i kako da se ona digne na noge. Prvu ovakvu konferenciju u Srpskoj je organizovala Investiciono-razvojna banka.

- Ova konferencija je naš odogovor kako u post-kovid vremenu. Kako dalje. Željeli smo da je organizujemo na najvišem nivou, kako političkom, tako finansijskom, privrednom, da dođemo do određenih rješenja, zaključaka, i da se sistemski bavimo razvojem naše privrede - kazao je Dražen Vrhovac, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Privrednici nemaju zamjerki na zakonski okvir u Srpskoj, jer je usklađen sa evropskim standardima. Ipak, uvijek može bolje - naročito na polju tehnološkog razvoja i školstva, ali i primjene zakona "na terenu".

- Kad se siđe na podzakonska akta, nastaju mali problemi koji se mogu popraviti. Administracija može da bude naravno efikasnija, nigdje u svijetu ne znam administraciju koja je posebno hitra i efikasna - rekao je - rekao je Vuk Hamović iz EFT Group.

- Mora biti puna sinergija svih institucija u Republici Srpskoj, da Republika Srpska mora biti prepoznatljiva kako za domaće tako i za strane investitore, u smislu da ima razvijenu infrastrukturu, da ima dobar obrazovni sistem - pojasnio je Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

U Laktašima su bili i predstavnici Vlade Srbije, jednog od najvećih investitora u Srpsku. Zajedno radimo na projektima koji su važni za obje privrede, poručio je Nenad Popović.

- To je prije svega izgradnja mosta na Rači kod Bijeljine, i izgradnja tog dijela autoputa od Kuzmina do Bijeljine, narravno i nastavak dalje ka Doboju. 1.46-1.56 Izgradnja tri hidrocentrale na rijeci Drini - jedan vjerovatno od najvećih poduhvata u Evropi koji će da se gradi u ovoj sferi ekonomije - poručio je Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije.

Samo nova ulaganja mogu da nam doprinesu razvoj, zaključak je premijera Srpske. Najavljuje značajne investicije.

- Republika Srpska u narednom periodu očekuje jedan značajan investicioni ciklus koji će se mjeriti sa nekoliko milijardi maraka, u energetski sektor, u putnu infrastrukturu, poljoprivredu, turizam - izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Moramo raditi na političkoj stabilnosti da bismo dobili povjerenje investitora u Republiku Srpsku, poruka je prvog čovjeka parlamenta.

- Narodna skupština efikasno donosi zakonska rješenja, prilagođava ta rješenja EU direktivama u svakoj prilici kad je to moguće i vjerujem da je to put i političke stabilizacije, kako Republike Srpske tako i Bosne i Hercegovine - objasnio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Konferencija se završava sutra. Na panel diskusijama biće riječi o ravnomjernom razvoju Srpske, ali i uticaju globalnih promjena na njenu budućnost.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина