Predsjednica Komisije

Slijepčević: Spriječili smo sukob interesa u skoro 80 odsto slučajeva

  • 05.03.2019. 20:16

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske uspjela je u sprečavanju sukoba interesa u 77 odsto slučajeva, rekla je predsjednik ove komisije Obrenka Slijepčević.

Obrazlažući izvještaj Komisije o radu u 2017. godini u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Slijepčevićeva je rekla da je u 2017. godini uzeto u rad 238 predmeta, od čega 32 predmeta po vlastitoj inicijativi i 206 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica, dok je 89 predmeta urađeno. 

Ona je rekla da je u prošloj godini bio veliki broj uticaja na rad Komisije posebno u Ugljeviku i Bratuncu, dok je u prošloj godini bilo 2.969 upisa. 

Predsjednik Komisije za žalbe Republike Srpske Biljana Vasić rekla je da je ta komisija u izvještajnom periodu za 2017. godinu u sedam slučajeva prihvatila žalbe i preinačila rješenje Republičke komisije tako da je ukinula sukob interesa. 

Protiv akata drugostepene komisije, nezadovoljne stranke u 2017. godini pokrenule su sedam upravnih sporova, a Okružni sud u Banjaluci je u jednom upravnom sporu donio presudu, kojom je odbijena tužba.