"Šume Republike Srpske"

Smijenjen Risto Marić, mijenja ga Zoran Stojčić

  • 16.11.2018. 19:04

Risto Marić više nije direktor JP "Šume RS", tako je odlučio Nadzorni odbor preduzeća, na današnjoj vanrednoj sjednici.

Na njegovo mjesto postavljen je dosadašnji izvršni direktor Zoran Stojčić. Marićevoj smjeni je, između ostalog, kumovalo i to što se suportstavio odluci resornog ministarstva o izboru novog v.d. direktora u Šumskom gazidnstvu "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru. 

Ministartsvo je umjesto Nikole Jankovića, predložilo Milana Kecmana, dok je Marić Nikolu Stojakovića. Radnici gazdinstva koji protestuju već 17 dana tražili su da se ispoštuje odluka ministarstva, dok se Marić na to u dva navrata oglušio. Zbog toga je Gazidnstvo danima blokirano, ali na neki način i cijelo preduzeće, kažu iz Nadzornog odbora Šuma RS.

"Tamo kada se desi takva situacija, gdje je problem, državni problem, problem jedne pogranične opštine u kojoj su se digli i ljudi i radnici tog Šumskog gazdinstva. Ja mislim da se svi moramo izdići iz tog nekog ličnog interesea i riješiti problem koji definitivno postoji na tom području. Ovo je bio potez jer direktor preduzeća nije poštovao instrukcije ministarstva koje je vlasnik koje je skupština akcionara", istakla je Biljana Marković, predsjednik Nadzornog odbora JP "Šume RS". 

Marić nije smijenjen samo zbog dešavanja u Šumskom gazdinstvu "Klekovača-Potoci". Na njegov rad bilo je i drugih primjedbi, kaže pomoćnik ministra za šumarstvo Republike Srpske Goran Zubić.

"Više puta je bilo primjedbi na rad pomenutog direktora naročito kada su u pitanju odnosi između šumarstva i prerade drveta. Gdje je bilo mnogo primjedbi vezano i za ugovaranje i za realizaciju ugovora. Mi u ministarstvu smo konstantno pratili i analizirali situaciju u tim međuspobnim odnosima. I sad nakon devet mjeseci zaključili smo da je bilo odstupanja u proceduri ugovaranja", istakao jeb Zubić.

Risto Marić danas nije odgovarao na naše pozive. Zato je novoizabrani v.d. direktor  Šuma, Zoran Stojčić počeo da radi punom parom. Prvo će kaže riješiti gorući problem u Istočnom Drvaru, i što prije za novog v.d. direktora u Šumskom gazinstvu "Klekovača-Potoci" postaviti Milana Kecmana kojeg je predložilo resorno ministarstvo.

"Što se tiče gospodina Kecmana odnosno prijedloga Ministarstva, ako budemo u mogućnosti danas to ćemo završiti, ako ne danas onda ujutru. Jer ne vjerujem da ćemo biti u mogućnosti fizički što se tiče njih da to riješimo, onda u toku sutrašnjeg dana. Danas ćemo početi odmah sa rješenjima, ako bude mogao fizički da stigne mi ćemo riješiti odmah danas", istakao je Stojčić.

Radnici ŠG "Klekovača-Potoci" koji protestuju od 31. oktobra, prije nekoliko dana zakovali su prozore i vrata na zgradi Gazdinstva. Vrata će otvoriti, kažu, tek kada umjesto trenutnog v.d. direktora Nikole Jankovića vide Milana Kecmana. To bi prema riječima novog rukovodstva moglo da se desi već sutra. 

Risto Marić je za direktora Šuma Srpske imenovan u februaru prošle godine, u isto vrijeme kada je i Stojčić imenovan za izvršnog direktora za plan i analizu. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.