Petar Đokić u Malom Zvorniku

Srbija i Srpska grade hidroelektrane na Drini

  • 22.08.2018. 19:27

Memorandum je usaglašen, potpis će pasti ubrzo u Trebinju, pa bi trebalo da počne izgradnja dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine. Dva ministra, Petar Đokić i Aleksandar Antić, nadaju se da će se na zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i Republike Srpske desiti odluke nakon kojih će se moći krenuti u realizaciju važnih projekata. Već danas su o nekim detaljima pričali u Malom Zvorniku. 

"Riječ je o hidroelektrani `Foča` i hidroelektrani`Paoci` za koje procjenjujemo da su dva dobra projekta, na jednom dobrom hidropotencijalu i koji u obostranom interesu možemo zajednički da razvijamo i realizujemo. Prema dosadašnjem stanju dokumentacije riječ je o dvije hidroelektrane, snage oko 95mg. Vrijednost investicije je oko 200 miliona evra. Definisali smo zajednički tim koji će raditi na ovom projektu," rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Vlada Republike Srpske već duže vrijeme sprovodi aktivnost i na pripremi izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela", a ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da je sve to u završnoj fazi i da će biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na ovoj hidroelektrani. Očekuje se da ima jaču snagu.

"Sada možemo govoriti o znatno većoj snazi Hidroelektrane Buk Bijela. Ranije je to bilo planirano na 93,5 megavata, a sada planiramo da imamo instalisanu snagu 120 ili čak 125 megavata, što će projekat definisati u konačnom dijelu. RS pored toga što nastavlja intezivno da radi na realizaciji projekta HE Buk Bijela, sada ćemo zajedno na partnerskom principu, koji ćemo kasnije dogovoriti, zajedno graditi dvije nove hidroelektrane Srbija i Republika Srpska. Mislim da nema ništa veće i važnije od toga da građani i Republike Srpske i Srbije vide da mi zajedno radimo," rekao je Đokić.

Ministri energetike sa obje strane Drine pričali su i o uređenja odnosa imeđu preduzeća "Gaspromet" Pale i "Srbijagasa".  Očekuju da će nakon procjene vrijednosti kapitala, uslijediti vrlo brzo potpisivanje ugovora kojim će biti uređeni odnosi između preduzeća čime će biti riješeno ovo otvoreno pitanje. Saglasni su ministri da svaka investiciona aktivnost, svaki novi privredni objekat, doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana i povećanju vrijednosti ekonomije.