Trivić: Potvrđen jedinstven pristup izučavanju predmeta od nacionalnog značaja

  • 17.05.2021. 17:03

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarala je danas sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Brankom Ružićem i ministrom kulture i informisanja Republike Srbije Majom Gojković, nakon zajedničke sjednice dvije vlade u Istočnom Sarajevu,  o zajedničkim projektima u oblasti obrazovanja i kulture.

Još je jednom potvrđen jedinstven pristup izučavanju predmeta od nacionalnog značaja i izradi udžbenika za nastavne predmete: srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička i likovna kultura.          

Dogovorena je i buduća saradnja Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije u cilju definisanja zajedničke jezgre nastavnog programa za navedene nastavne predmete od nacionalnog značaja. U skladu s  tim biće izrađeni zajednički udžbenici u kojima će biti zastupljeni svi ovi sadržaji.

U oblasti kulture, razgovarano je o vrlo važnim temama koje su usaglašene na današnjoj sjednici Vlade, a koje se odnose na zajedničku realizaciju projekta izgradnje Memorijalnog centra u Spomen području Donja Gradina, te o intenziviranju saradnje resornih ministarstava i institucija oko realizacije završne faze projekta „Bašta sljezove boje Branko Ćopić“ Hašani sa ciljem osnivanja nove javne ustanove. Takođe, razgovarano je o uspostavljanju saradnje Filmskog centra Srbije i Centra za razvoj i unapređenje kinematografije Republike Srpske.

Тагови: