Ministar prosvjete i kulture Srpske

Trivić za ATV: Ima viška radnika u prosvjeti

  • 05.06.2020. 20:53

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" ATV-a istakla je da u prosvjeti u ovom momentu ima viška nastavnog kadra.

"Moram biti iskrena u ovom momentu imamo viška radnika u prosvjeti, ali taj višak, ne mogu da kažem da nije angažovan, ne. Možda ne mogu da ispune normu u jednom zanimanju kao osnovnom, ali to se nadopunjava kroz određene sekcije i tako dalje. Kada govorimo o broju djece u školi, tačno je da broj djece direktno utiče na broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Nije jednostavno nekome ko je radio 30 godina u školi reći da više nema dovoljno časova ili da je jednostavno tehnološki višak i da uzme svoju radnu knjižicu i da ide kući. To je strašno u smislu posvećenosti tih ljud, rada koji su uložili, ali jednostavno u vremenu u kojem svi živimo to su izazovi, ne samo nas, nego mogu da kažem i cijele Evrope i moramo da pokušamo da nađemo rješenje za taj problem", naglasila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

 Ona je istakla da smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školam direktno utiče na višak nastavnika, ali je naglasila da se taj problem može riješiti prekvalifikacijom radnika. 

Istakla je da je opredjeljenje ministarstva i Vlade da se otvori mnogo više predškolskih vaspitnih ustanova u kojima bi mogli da budu zapsoleni radnici koji su višak u osnovnim i srednjim školama. 
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм