Nastavnike će obezbijediti Konfucijev institut

U škole u RS uvodi se kineski jezik

  • 29.11.2018. 14:00

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u Srpskoj, a sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biće potpisan sa Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u Republici Srpskoj na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašćen ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, "Sveti Sava" u Doboju, "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci, "Srbija" u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča. 

U saradnji sa Konfucijevim institutom kineski jezik izučava se i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika. 

U Gimnaziji Banjaluka u toku je i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice. 

Vlada Republike Srpske danas je donijela i odluku o proglašavanju banjom geografskog područja na teritoriji grada Bijeljina. 

Ovom odlukom definišu se granice geografskog područja koje se proglašava banjom, određuju sadržaji koji se nalaze na tom području, koji su ujedno i uslovi za proglašenje banje /prirodni ljekoviti faktor, obavljanje zdravstvene i turističko‐ugostiteljske djelatnosti/, te se određuje upravljač područja. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм