Savanović i Savčić

U toku priprema memoranduma u vezi sa statusom BORS-a

  • 25.06.2018. 12:53

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su resorno ministarstvo i Boračka organizacija Srpske definisali određene stvari i da je u toku priprema za potpisivanje memoranduma u vezi sa statusom ove organizacije i rješavanjem problema boračkih kategorija, za šta su potrebna dodatna usaglašavanja.

"To ćemo vrlo brzo uraditi u dijelu koji se tiče jačanja statusa lica koja su učestvovala u odbrambeno–otadžbinskom ratu", rekao je Savanović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja 25 godina od formiranja Boračke organizacije Srpske. 

On je poručio da pripadnici boračke populacije u Srpskoj zaslužuju i više od onog što trenutno imaju, te istakao da im je Zakonom o pravima boraca, invalida i porodica poginulih omogućen širok spektar prava u okviru ekonomske moći Srpske. 

Savanović je dodao da će Vlada Srpske omogućiti da oko 600 demobilisanih boraca koji su napunili 65 godina starosti, a nemaju 15 godina radnog staža, primaju mjesečne iznose u visini najniže penzije. 

On je podsjetio da je putem akcionih planova zaposleno više od 2.000 djece poginulih boraca i da je još ostalo da se zaposli nešto više od 1.000 lica. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naveo je da bi demobilisani borci, koji će biti obuhvaćeni odlukom Vlade Srpske, i dalje imati mjesečni dodatak, te da bi njihova primanja trebalo da ukupno iznose oko 240 KM. 

On je rekao da će jubilej 25 godina Boračke organizacije biti obilježen sutra organizovanjem foruma boraca u prostorijama Narodne skupštine Srpske, na kojem će biti više od 150 učesnika. 

"Cilj je da se osvrnemo na proteklo vrijeme i da sagledamo ulogu vojske i policije, odnosno demobilisanih boraca u odbrambeno–otadžbinskom ratu iz čije je borbe proistekla Republika Srpska", naveo je Savčić. 

On je dodao da će forum biti prilika i za osvrt na položaj boraca i status Boračke organizacije danas, čime će se na najbolji način obilježiti jubilej Boračke organizacije. 

"Na forumu će biti obrađene dvije teme - uloga Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u stvaranju Republike Srpske, te kako je počeo građanski rat na prostorima bivše Jugoslavije. Biće održane i dvije paralelne sesije o stradanju Srba na prostorima BiH i o društvenoj ulozi Boračke organizacije", naveo je Savčić. 

On je najavio učešće većeg broja gostiju, među kojima su generali Vojske Republike Srpske, kao i član Predsjedništva bivše Jugoslavije Borisav Jović. 

Savčić je naveo da će forum biti otvoren u 11.00 časova, za 11.30 časova su planirane izjave za novinare, dok će od 12.00 do 15.00 časova biti održane sesije. 

Boračka organizacija Republike Srpske osnovana je 27. juna 1993. godine pod nazivom Republičko udruženje učesnika rata od 1990. godine, a sadašnji naziv organizacije je ustanovljen 30. juna 1996. godine.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.