Nemanja Kovačević

Vlada RS protiv prenosa nadležnosti u vezi zakona o dijaspori na nivou BiH

  • 01.09.2018. 10:12

Vlada Republike Srpske ne prihvata donošenje planskih i strateških dokumenata koji bi bili osnov za donošenje zakona o dijaspori na nivou BiH, čiji je krajnji cilj prenos nadležnosti suprotno Ustavu Srpske, rekao je pomoćnik ministra za regionalne odnose i ekonomsku saradnju Republike Srpske Nemanja Kovačević.

Kovačević je rekao da Vlada Republike Srpske nije konsultovana prilikom izrade, niti se izjašnjavala i dala saglasnost za usvajanje okvirnog dokumenta Politika saradnje sa iseljeništvom BiH, koju je još 2017. godine usvojio Savjet ministara BiH. 

On je za "Euroblic" rekao da je praksa da na nivou BiH jednostrano usvajaju zakone i dokumente. 

"Razlog za neprihvatanje zakona i strategije o dijaspori na nivou BiH je nepostojanje konsenzusa o dijaspori unutar BiH i ko čini tu dijasporu. Kroz ove akte pokušava se nametnuti postojanje BiH dijaspore i predstavlja nastavak pokušaja unitarizacije u BiH", ocijenio je Kovačević. 

On kaže da je primjer toga i projekat "Dijaspora za razvoj" koji predviđa osnivanje predstavničkih tijela dijaspore u Austriji, NJemačkoj i Švajcarskoj, te pokretanje portala BiH dijaspore. 

"Iako je Ministarstvo nakon brojnih apela i urgencija dobilo obavještenje da će se prijedlozi Vlade Srpske uvrstiti u projektni prijedlog, da projekat neće ulaziti u suštinu onoga što se naziva dijaspora srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, da neće nametati nikakva rješenja mimo institucija Srpske, to nije ispoštovano", rekao je Kovačević. 

On je dodao da je projekat koncipiran na taj način neprihvatljiv za Srpsku, jer bi doveo do stvaranja vještačke BiH dijaspore na teritorijalnoj osnovi. 

Kovačević je naveo da je saradnja Vlade i institucija Srpske sa dijasporom aktivna, posebno putem predstavništava Srpske u zemljama sa velikim brojem Srba, podsjetivši da je u februaru održan Prvi forum dijaspore u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske. 

"Učesnici su istakli da se ne smije dozvoliti podjela srpske dijaspore po geografskom porijeklu", istakao je Kovačević. 

Kada je riječ o donošenju Zakona o dijaspori, iz Savjeta ministara BiH su rekli da se Vlada Srpske prvo saglasila sa donošenjem strategije saradnje sa dijasporom, pa ih potom obavijestila da je protiv i strategije i zakona, napomenuvši da je Ministarstvo za ljudska prava BiH odlučilo da nastavi sa pisanjem strategije tokom ove godine. 

U Politici saradnje sa iseljeništvom BiH planirano je, između ostalog, da se formiraju predstavnička tijela iseljeništva u svakoj zemlji sa brojnom dijasporom uz jednako učešće sva tri konstitutivna naroda. 

Prema podacima kojima raspolaže Savjeta ministara, u iseljeništvu živi gotovo 1,7 miliona ljudi rođenih u BiH.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.